Храни за понижаване на висок холестерол

Специалистите отдавна са обвинили холестерола, че е основата причина за атеросклерозата. А храненето е от особено значение при атеросклерозата. От една страна, някои нарушения на хранителния режим се свързват с възникването на заболяването. От друга - диетите са основа на профилактиката и лечението при проблеми с висок холестерол.

холестерол

Като рисков фактор трябва да поставим неправилното хранене на първо място. Съществени рискови фактори, свързани с ранната атеросклероза и най-важното - зависими от начина на храненето, са: повишеният холестерол, увеличените масти в кръвта, увредена въглехидратна обмяна, излишни килограми, подаграта и т.н.

В основата на атеросклерозата стои нарушената обмяна на мастите. Увреждат се артериите, по чиито стени се натрупват мастните вещества, около тях разраства съединителна тъкан и по този начин се намалява еластичността им (т.нар. втвърдяване на артериите).

До участъците, кръвоснабдявани от тези съдове, стигат все по-малко кислород и хранителни вещества и сериозно се затруднява функцията на засегнатите органи. Повишените стойности на холестерола са една от най-важните причини за признаците на атеросклерозата.

Грешки в храненето, които допринасят за ранното настъпване на атеросклероза

Прекаляването с животински мазнини (масло, сметана и др.) благоприятства увеличаването на нивата на лошия холестерол в кръвта и отлагането му в кръвоносните съдове. За рискови граници на общия холестерол в кръвта се считат стойности над 5.2 милимола на литър.

Пристрастяването към бонбоните, шоколада, различните сладкарски, тестени и деликатесни продукти с високо енергийно съдържание е причина за увеличаване на телесното тегло, което е съществен рисков фактор.

Неправилното хранене е свързано с няколко сериозни отклонения от нормата, които неусетно биха могли да доведат до редица заболявания. Диетолозите предписват различни хранителни режими за предпазване и дори за лечение на ранната атеросклероза, които са много по-ефективни, отколкото използването на различни лекарства.

Хранителна профилактика при повишени нива на холестерола

Смята се че ограничаването на животинските мазнини не трябва да надвишава 30 на сто от общата калоричност на храната. Повече от половината поети мазнини да са от растителен произход. Растителните масла съдържат т.нар. ненаситени мастни киселини, които са крайно необходими за правилната обмяна на мазнините и играят профилактична роля по отношение на ранната атеросклероза.

Храни за понижаване на висок холестерол

Необходимо е да се знае, че първо трябва да се намали общата калорийност на храната и да се нормализира телесното тегло. Храните, съдържащи протеини (мляко, млечни изделия, риба, не тлъсто месо), се приемат в обикновеното количество.

За понижаването на холестерола е необходимо да се намалят животинските тлъстини, солените храни, сладките, захарта. Добре е да се яде риба 1-2 пъти седмично. Киселото мляко, спомага за нормализиране на холестерола в кръвта.

Всички профилактични и лечебни хранителни режими при висок холестерол, съдържат плодове и зеленчуци, както и техните сокове. Целулозата и другите баластни вещества в растителните храни са с почти нулево калорийно съдържание, но имат голямо значение за правилната функция на храносмилателната система и обмяната.

Ябълките, дюлите, мушмулите, прасковите, грейпфрутът, морковите съдържат пектин. Това баластно вещество е като лекарство, което може да вземем не от аптеката, а от пазара и магазините за плодове и зеленчуци. Пектинът възпрепятства обратното всмукване на холестерола и регулира съдържанието му в кръвта.

Плодовете, зеленчуците и техните сокове са полезни и с богато съдържание на витамини и минерали. Има истина, че ако всеки ден се консумират пресни плодове и зеленчуци, атеросклерозата се отдалечава с 20-30 години.