Горски плодове: Шипки, Трънки и Кестен

Диворастящите горски плодове имат огромно значение за храненето на човек. Те са незаменим хранителен и лечебен ресурс, който не познаваме напълно. Ето защо днес продължаваме темата за горските плодове

Шипки

Шипките представляват природен концентрат от най-различни витамини. Добре узрелите плодове съдържат огромно количество витамин А под формата на каротин. А по отношение съдържанието на витамин С шипките нямат равни на себе си в природата.

Шипки

Поради високото съдържание на витамини от група Р шипките действат извънредно благоприятно и намалява риска от атеросклероза. Повече за шипките може да научите в статията: Шипка или царицата на билките

Трънки

Трънките са доста богати на въглехидрати. Добре узрелите плодове, събирани късно през есента, съдържат значителни количества монозахариди. Освен това съдържат големи количества пектин. На пектиновите вещества се дължат много от лечебните качества на трънките.

Трънки

Те са и едни от най-богатите на танини плодове (около 1%). Ето защо се използват от народната медицина като средство за лечение на разтройство. За тази цел се прави отвара от трънки, приготвена от 6-8 изсушени плода, които се варят в чаша вода не повече от половин час. Отварата се прецежда и се пие 100 мл няколко пъти в денонощието.

Трънките помагат и за разрушаване на камъни в бъбреците. Също така, редовната консумация на трънки и на продукти приготвени от тях, може да забави развитието на атеросклерозата.

Кестени

Кестените са много силна храна с преобладаване на сложни въглехидрати. Полезни са както за хората на умствения, така и на физическия труд. В народната медицина се използват както плодовете, така и кората на дървото, които съдържат значителни количества дъбилни вещества.

Кестен

Притежават леко запичащо действие, поради което са подходящи при разстройство. Използват се като кръвосъсирващо средство, а също и при обилна и силна менструация. Помагат при лечение на разширени вени като тонизиращо средство на стените на кръвоносните съдове.

Оказват лечебен ефекти и при хемороиди - могат да се правят бани с водата, в която са врели кестените заедно с черупките. Под влияние на това лечение хемороидите се успокояват бързо, като намаляват обема си и нормализират симптомите.