Пектини - с какво са полезни?

Пектините подпомагат по-пълното освобождаване на човешкия организъм от отровите. Те свързват всички отровни вещества, които се произвеждат при разграждането на хранителните продукти.

Дюля, богата на пектин

С пектини са покрити гнездата на семките на ябълките и на другите семчести плодове. Затова, ако ги варим или печем, не трябва да ги почистваме от семенната кутийка, за да се приемат колкото може повече пектини. Пектиновите вещества на ябълките, както и на другите плодове са в разтворима форма.

При отравяния с тежки метали пектините са много полезни, защото се свързват със солите на тези метали и образуват съединения, които не могат да се всмукват през червата, а се изхвърлят навън. От друга страна пектините подпомагат освобождаването в организма на значително количество холестерол, пречейки на неговото обратно всмукване.

Пектинът е една природна четка, която почиства и освобождава организма от натрупаните токсини и отрови. Прекратява процесите на остаряване, пресича различни болестни промени в организма. Огромна роля има в процесите на смилане и усвояване на хранителните вещества.

Богати на пектин са ябълките, кайсиите, прасковите, тиквите и дюлите.

Пектините се използват за лечение на различни заболявания (атеросклероза, затлъстяване, чернодробни, жлъчни и др.) чрез прибавяне на пектини в храната. Друг начин е диетата да е изградена от храни, които съдържат повече пектин (главно плодове и зеленчуци), суровоядство и т.н.

Пектините са напълно безвредни за човешкия организъм. Те стимулират растежа на тъканите, помагат за по-бързото оздравяване на раните. Имат и кръвоспиращи свойства. Пектините са чудесна съставка не само за ежедневното ни хранене, но и лечебно и профилактично хранене при редица болести.