Чай от джинджифил за детокс след празниците

Джинджифилът се използвал в Китай преди 2000 години за подпомагане на храносмилането и лекуване на гадене и стомашни разстройства. Донесен от Индия в Римската империя, той е ценен както заради вкусовите, така и заради лечебните си качества. В продължение на стотици години арабските търговци осигуряват джинджифил на европейците.

През средните векове става популярна подправка за сладкиши, а през 13 и 14 век е една от най-често търгуваните подправки, заедно с черния пипер. Любопитен факт е, че в Англия през 16 век 1 паунд джинджифил струва колкото 1 овца!

Джинджифил корен

Днес джинджифилът е незаменим при простуда и настинка, повишава имунитета и забързва метаболизма. Като чай в съчетание с лимонов сок и мед се превръща в пречистваща от токсините напитка. Чаша чай с джинджифил преди хранене намалява апетита. Тъй като има ободряващо действие, избягвай да го пиеш вечер.

Чай с джинджифил

За 1 чаша от топлата напитка са ти необходими:

Корен от джинджифил 1,5 см
Сок от половин лимон
1 ч. л мед
3-5 шипки (пожелание)

Приготвяне:

Отрежи и обели кората на 1,5 см корен от джиджифил. Нарязаният на ситно джинджифил добави в гореща вода и остави чая да се запари 5-10 минути. След това прибави лимонов сок и мед на вкус. По желание може да добавиш шипки. От предната вечер ги накисни във вода. Не изхвърляй водата от шипките. Вари ги в нея 5-10 минути и след това добави джинджифил, лимонов сок и мед, както е описано по-горе.

Джинджифилов чай

Препоръчителни дози

Джинджифил не се дава на деца под 2 годинки. За възрастни препоръчителната дневна доза е 4 гр джинджифил дневно, а за бременни - не повече от 1 гр дневно. Възможно е взаимодействие с някои лекарства, затова ако приемаш такива се консултирай с личния си лекар.

В 100 гр корен от джинджифил има:
Калории 80 Въглехидрати 18 гр
Протеини 1.8 гр Мазнини 750 мг
Витамин С 5 мг Калций 16 мг
Желязо 600 мкг Калий 415 мг
Магнезий 43 мг Мед 226 мкг

Още ползи от джинджифила:

  • Помага при гадене и повръщане по време на бременност.
  • Има антибактериален ефект при дихателни инфекции.
  • Намалява възпалението на гърлото.
  • Притежава противогъбични свойства.
  • Намалява болката при мигрена.
  • Обезболяващ ефект при ставни болки.