Как се приготвя хубав чай?

Повечето хора смятат, че приготвянето на чай е съвсем просто нещо и не изисква никакви познания. Досега в блога сме приготвяли следните видове чай (Кой е любимият ви чай, за да пишем и за него?)

А сега без да стигаме до подробностите на една чайна церемония, ще ви запознаем с някои основни неща...

Китайският чай се предлага в най-различни разновидности. Повечето сортове имат мек, приятен, малко горчив вкус. Зеленият чай не е особен вид чай, а само е обработен по-друг начин. Отварата му има леко горчив вкус.

Грузинският чай расте в най-северните чаени плантации на света. Най-добрите сортове имат фин аромат, а отварата им е със златистожълт цвят, защото съдържа малко танин.

Индийският чай расте в най-големите чаени плантации на света. Той има силен, леко горчив вкус, който не се влияе от водата. Отварата от този чай е тъмна.

Отварата от цейлонския чай е с жълто-кафяв цвят и не се влияе от качеството на водата. Индонезийският чай има карамелен, горчив вкус. Запарката е тъмна и силна.

Как се прави хубав чай?

Дали чаят ще бъде ароматен и вкусен, зависи и от водата, с която се приготвя. Най-подходяща е неваровита вода.

За чаша чай се предвижда 1 до 1.5 г чаени листа или една препълнена чаена лъжичка. Ако чаят е ситен, лъжичката трябва да е изравнена. Съдът, в който запарваме чай, най-добре да е порцеланов или от огнеупорно стъкло и предварително затоплен, като се изплаква с гореща вода.

След запарването чаят трябва да престои захлупен около 2-3 минути. През това време се разтваря възбуждащото вещество теин. След още 4-5 минути се освобождава танинът, който влияе добре на стомаха и на лигавицата на червата. Танинът свързва част от съдържащият се в чая теин, така че чай може да се пие и късно вечер.

Зеленият чай приготвяме с прясна и току-що кипнала вода. Зеленият чай не е ферментирал и поради това съдържа повече теин и танин. Поради това действа по-ободряващо от черния чай, на не е така ароматен. За него трябва да се знае още една подробност - при запарването не се захлупва.

Чай може да предложите на гостите си по всяко време. С него предлагаме сухи бисквитки или сух сладкиш. И така остава само да се насладите на богатия вкус на чая!