Не гладувайте, а се хранете правилно

Правило 1. Ритъм и режим

Правилният режим на хранене осигурява на човек най-добро усвояване на отделните хранителни вещества, а оттам и най-добро здраве. Важно е храната да се приема в определени часове. Строгото спазване на часовете за закуска, обяд и вечеря води да изработване на хранителен стереотип. Щом наближи време за ядене, се усеща чувство за глад, отделят се обилно храносмилателни сокове.

Но когато стомахът е празен, те няма върху какво да действат и дразнят стомаха, което може да доведе до гастрит, язва и т.н. Рационалното хранене изисква често хранене, примерно 4-5 пъти дневно. По този начин нямаме чувство на глад, обща слабост и други неприятни усещания. Неправилно е да се мисли, че като се пропусне закуската, това ще доведе до отслабване. Точно обратното.

Хранете се правилно

Правило 2. Разнообразие на храната

Организмът се нуждае от всичко. Не може да се храните само с въглехидратна или само с богата на мазнини храна. Всеки ден менюто трябва да съдържа протеини и въглехидрати, и мазнини и микроелементи, и баластни вещества.

За да поддържа организма равновесието си се нуждае от всички видове храна. Плодовете и зеленчуците са ни нужни не заради калориите, които носят, а защото съдържат витамини, плодови киселини, багрилни вещества, есенции и аромати, целулоза, пектин и т.н.

Те са абсолютно необходими за стомаха и липсата им води до редица болести. Нямаме право да ги премахваме от менюто си с лека ръка.

Правило 3. Мляко и млечни храни

Киселото мляко е ценна храна, която съдържа и белтъчини, витамини и много други важни съставки. Препоръчва се не само на деца и възрастни, никой не трябва да се лишава от него, защото има изключителни качества.

Правило 4. Хлябът

Съвременният човек, както неговите предци, трябва да употребява богата на влакнести вещества храни. Крайно време е да заменим топлия бял хляб с по-тъмните видове.

Белият хляб има по-бедни качества, тъй като се приготвя от зърно, почистено от обвивката (триците), а в нея са витамините, микро- и макроелементите, целулозата и т.н. Затова белият хляб трябва да се замени с черен. Пълно зърнестият хляб съдържа кадмий, кобалт, цинк, мед, желязо, витамини от група В. Всичко това е особено важно за храносмилането.