Как да готвим вкусно, без да е мазно

1. Прибавяйте маслото, след като сте свалили ястието от огъня. Малка бучка е достатъчна, за да придобие ястието вкус на масло.

2. Отстранявайте сланината от месото, преди да го готвите.

3. Задушавайте продуктите. Зеленчуците на тих огън, за да къкрят в собствен сос. Месото: запържете леко и след това го извадете. Сипете в тенджерата малко бульон или вода, разбъркайте добре и върнете месото обратно, като го оставите да къкри, покрито с капак.

Как да готвим вкусно, без да е мазно

4. Печете на жарава, ако имате тази възможност.

5. Пълнени зеленчуци (тиквички, чушки, домати и др.) приготвяйте с постно месо: пилешко, пуешко, заешко, агнешко. Може да замените месото с риба или ориз.

6. За да придобие месото или рибата по-изявен вкус, използвайте така наречената "суха" марината на основата на ароматни треви и подправки, евентуално с малко вино, предварително кипнато, за да се изпари алкохолът.

7. Картофите за пържене поставете за 5 минути в микровълновата фурна, на максимална температура. Така при пържене, те ще поемат по-малко мазнина.

8. Потопете пилето във вряща вода преди да го сложите да се пече. По този начин ще отстраните част от мазнината, като същевременно пилето ще остане сочно.

9. Заменете подложката от маслено тесто за сладките и солените пити с няколко кори за баница, наредени на дъното на тавата.

10. Ползвайте пергаментова хартия вместо да мажете с мазнина.