Какво прави ябълките толкова полезни при диети?

Ябълката е траен плод, който присъства в нашето меню почти през цялата година, дори и през зимата. Отглеждането на ябълките е започнало още при траките, а самият Климент Охридски е обучавал учениците си как да облагородяват ябълковите дръвчета. Днес на пазара се предлага букет от летни, есенни и зимни сортове.

Диета с ябълки

Защо са полезни ябълките?

Ябълките се отличават преди всичко с голямото си съдържание на толкова ценния пектин - до 5,6 на сто и танини. На таниновите вещества се дължи потъмняването на обелените плодове, когато са в контакт с въздуха.

Ябълковият пектин има ценното свойство да набъбва; така той заедно с водата поглъща намиращите се в червата отровни вещества, болестотворни микроорганизми и гнилостни продукти и ги изхвърля бързо навън. Почистващото въздействие се усилва от плодовите киселини.

При здрав човек пектиновите вещества и плодовите киселини от ябълката са идеален регулатор и премахват хроничния запек. Ако имате здрав стомах не белете ябълката, защото под кората и се намират ценни хранителни вещества. Фино настъргани сурови ябълки са чудесно лекарство при колити и разстройство.

Ябълката подпомага смилането на храната. Една ябълка сутрин, сдъвкана добре - масажира венците, възбужда апетита и стимулира храносмилането.

Ябълката е богата на витамини и минерални вещества - калий, калций, магнезий, желязо, витамин В1, В2, каротин, фолиева киселина, витамин С и др. И е един от малкото плодове, които съдържат йод, молибден, манган и хром. Сушените ябълкови резени също запазват полезните съставки на ябълката, единствено в ябълковия сок липсва пектинът.

Благодарение на разнообразния минерален състав ябълката премахва умствената и психическа преумора. Вместо да прибягваме към кафе, цигари, чай е по-полезно да изядем една сочна, хубава ябълка. Ябълките са полезни и при простуда, анемия, безсъние.

Диета с ябълки

Ябълките са ценни и влияят благоприятно при диетично хранене на болни от подагра, камъни в бъбреците, атеросклероза и хипертония. Не случайно ябълкова диета се прилага като част от лечебното хранене при сърдечно съдови заболявания.

В 100 гр ябълка има само 57 калории. Незначителната калорична стойност на ябълките е важно качество при диети за отслабване. Веднъж седмично препоръчваме ябълкови разтоварващи дни - на ден се консумират разделени на порции 1.5-2 кг ябълки.

Разгледайте и ябълково-оризова диета, която се спазва 3 дни.

Ябълката може да ни придружава навсякъде - на работа, при пътуване, при спорт или туризъм. Освен освежаващ плод е и полезна добавка към ежедневната ни храна. Нещо повече, чрез плодове като ябълката, може да компенсираме недостатъците на съвременното хранене и забързан начин на живот.