Хранене в летните жеги

Най-хубавото на лятото е слънчевата лятна храна. Плодовете и зеленчуците са особено вкусни през лятото и съдържат значително повече витамини и полезни вещества, отколкото замразените.

Макар в горещите летни дни да е малко сложно да мислиш за храна, все пак е важно да не пропускаш обяда, иначе ще се измориш бързо и енергията ти също така бързо ще се стопи. Ако пък вечерта преди вечеря имаш намерение да пийнеш нещо алкохолно, имай предвид, че ще се почувстваш по-гладна отколкото си, ще ядеш повече отколкото трябва.

как да се храним в летните жеги

Даже обикновена салата със сирене и хляб, филийка пълно зърнест хляб с шунка или пък кисело мляко с парченца плодове са достатъчни, за да задоволят глада ти, при това без да пострада талията ти.

Горещото време понякога кара организма ни да се държи доста странно, например, предизвиквайки стомашно разстройство. Плодовете и зеленчуците в големи количества понякога трудно се усвояват от организма и преминават направо през храносмилателната система без да се задържат за дълго в нея. За да избегнеш този ефект, яж от всичко по малко - банан или половината на малък пъпеш, малко зеленчуци, приготвени на грил, вместо голяма порция салата. Когато имаш разстройство, по-добре яж варен ориз, блюда от макарони и други продукти с високо съдържания на скорбяла, избягвай пърженото.

Добавяй в храната си ароматни билки, лимон, чесън, а не пипер, чили или джинджифил, от които ти става още по-горещо.

През лятото в болниците и поликлиниките особено често попадат пациенти с различни видове отравяния, тъй като хората не съхраняват продуктите в достатъчно прохладно място или не знаят как да приготвят месото, особено пилешкото и свинското за барбекю. И двата случая позволяват на бактериите да се размножават, и само няколко часа са достатъчни, за да повлекат след себе си хранително отравяне. Свареният и охладен ориз, например, оставен в топли условия, представлява също голяма опасност.

Не забравяй да пиеш колкото може повече вода през лятото, за да не се обезводниш. И колкото и да е странно, горещите напитки охлаждат организма много повече, отколкото студените, и именно затова горещият ментов чай е толкова популярен в Средния Изток. Пий го прясно запарен от свежи листа мента и ще се почувстваш освежена, ще ти стане по-прохладно и по-комфортно в летните жеги.