Диня - диетичният плод на лятото

ДиняДинята е наистина уникално творение на природата. Сложно е да се намери нещо аналогично измежду многобройните плодове и зеленчуци.

Динята е изключително диетичен продукт (диета с диня). В смисъл, че за консумацията на диня практически няма никакви противопоказания.

Динята се състои почти само от вода (до 80 % от масата на плода), фруктоза, микроелементи и растителни влакна.

Фруктозата е уникална и с това, че 30-40 грама от нея се усвояват от организма въобще без използване на инсулин.

Това означава, че сладка диня могат да похапват даже болните от диабет, но все пак трябва да бъдат предпазливи.

Раираното лакомство има и изразен диуретичен ефект, буквално промивайки организма отвътре, което позволява и на страдащите от заболявания на сърцето и ставите да се насладят на ароматния сочен плод.

Склад от микроелементи

Динята е истинска съкровищница на магнезий, без който човек просто не може да живее. Хроническият недостиг на магнезий в храната води до повишаване на кръвното налягане.

Магнезият и неговият "колега" - калцият осигуряват свиването и разширяването на кръвоносните съдове, механизъм, който поддържа стабилитета на артериалното налягане в организма.

Магнезият е важен и за отделянето на жлъчен сок, а също и за понижаване на холестерола, за предотвратяването на образуване на камъни в бъбреците, за намаляване на нервната възбудимост, за нормализацията на работата на червата.

От същия този изумителен микроелемент се съдържат цели 224 милиграма на 100 грама от диненото "месо" - повече има само в бадемите. По този начин, за да се осигури дневната доза на човека от магнезий, достатъчно е да изяде 150 грама диня.

Динята е богата освен това и на калий, макар че в нея той е по-малко, отколкото в сушените кайсии, бананите и райските ябълки. Но пък, ако сравним калоричността на бананите и динята, ще видим, че динята е в явно по-изгодна позиция - в 100 грама диня има едва 31 калории, за разлика от банана, в който калориите са три пъти повече.