Смокинята - полезна доза сладост

Смокинята е един от най-старите и обичани плодове, познати на човечеството. Родината ѝ е Азия. Всъщност смокиновият плод е лъжлив плод т.е прилича на плод, но не се получава от цвят. Много преди да бъде открита бялата захар, смокинята е използвана като натурален подсладител. Тя е ценна храна богата на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

Смокини

В диетата на съвременния човек често се прекалява с количеството приемана сол. В резултат в организма се появява липса на калий. Подобно съотношение на много сол и липса на калий води до поява на високо кръвно налягане. Смокините са богати на калий и затова се счита че помагат за понижаване на кръвното налягане.

Малките плодове на смокинята са голям източник на калций. Чудесна алтернатива за хората алергични към млечни продукти. Калцият и калият в плодовете на смокинята са важни за плътността на костите и намаляват риска от поява на остеопороза.

В 100 гр от смокиновите плодове има 2.9 гр фибри и затова оставят чувство за ситост и намаляват глада. В тях има също пребиотици, които подпомагат добрите бактерии в стомаха и подобряват храносмилането. Богати са на пектин (вижте с какво са полезни пектиновите вещества в смокините).

Хапването на няколко смокини дневно помага да се справим с умората, подобрява съня, паметта и предпазва от анемия.

И така в 100 гр свежи смокини има:

Калории: 74
Въглехидрати: 19 гр
Протеини: 750 мг
Мазнини: 300 мг
Фибри: 2.9 гр

Витамин С: 2 мг
Витамин В6: 113 мкг
Тиамин: 60 мкг

Калий: 232 мг
Калций: 35 мг
Магнезий: 17 мг
Желязо: 370 мкг

Внимание: Смокини не трябва да се ядат при подагра, захарен диабет и заболявания на стомашно-чревния тракт. Хапвайте смокини умерено, защото имат разхлабващ ефект. Винаги ги измивайте добре преди консумация.

Маска за лице със смокиня

Смокините може да използвате за почистване на кожата, лекуване на акне и подмладяване. Смачкайте свежи плодове и оставете на лицето 15-20 минути.