Яжте повече моркови при диети

Морковите са храна на човека вече четири хилядолетия. И това не е случайно. Освен с отличните си вкусови качества морковите се отличават с богатия си състав на витамини, минерални соли, фитонциди, белтъчини, захари, органични киселини, етерични масла и др. Което пък ги прави много полезни при диети и отслабване.

моркови, диети

Средното химично съдържание на морковите изглежда така:

  • Вода - 90%
  • Белтъчини - 1%
  • Въглехидрати - 7,3%
  • Минерални вещества в мг: натрий - 45, калий - 280, магнезий - 21, калций - 35, фосфор - 31, желязо - 0,7, йод и др.
  • Витамини: А - 9-10 мг, В1, В2, В6, Е - 2,6.

Високото съдържание на калиеви соли в моркова спомага за отделяне от организма на излишното количество вода и подобрява сърдечно-съдовата дейност. Поради това морковите са ценна основна храна при диети за чернодробни заболявания, анемии, за детска кухня и възстановителния период след прекарано заболяване.

Съдържанието на витамин Е придава на морковите имунологични свойства. В последно време се отчита и антиканцерогенният ефект на морковите. Трябва да се подчертаят и ценните вкусови качества на моркова, които го правят основна съставна част на много ястия, супи и салати.

След всичко казано дотук във възхвала на морковите, изводът е само един - яжте колкото се може повече моркови! А за ужас на тези от вас, които обичат кафе, с чиста съвест ще препоръчаме вместо традиционната чаша кафе или силен черен чай да започват деня си с чаша сок от моркови, подправен с лимон.

Рецепта за диетична салата с моркови

Измитите и с почистена кора моркови се настъргват на средно едро ренде. Слага се малко сол, зехтин и лимонов сок на вкус. По желание салатата може да се декорира с маслини.