Клек за стегнато дупе и бедра

Клек Клекът често е наричан царицата на упражненията. Той е основно и много ефективно фитнес упражнение, с което ще натовариш цялата долна част на тялото - дупето, бедрата, прасците и долната част на корема. Дори някои специалисти твърдят, че натоварва цялото тяло.

Клекът е аеробно и силово упражнение. За изпълнението му не е нужно много пространство и може да го изпълняваш със собственото си тегло. Има различни видове клек, но в тази статия ще обърнем внимание на класическия клек.

Клекът оказва положително действие върху целия организъм, сърдечно-съдовата система и ускорява обмяната на веществата. Той е общоукрепващо упражнение. Клекът е ефективно упражнение за външната част на бедрата, с което ще премахнеш бричовете, ще оформиш дупето и ще се отървеш от излишните мазнини в тази област.

Стегнатите бедра и кръглото дупе ще направят фигурата ти по стройна и ще подобрят забележимо походката ти. Много е важна, обаче правилната техника на изпълнение на клека.

Как да изпълняваш правилно клек?

1. Винаги преди тренировка прави упражнения за загряване.

2. Постави стъпалата на ширината на раменете. Поставянето на стъпалата по-широко от раменете натоварва мускулите на вътрешната част на бедрото. При поставяне на стъпалата на по-тясно разстояние от ширината на раменете се тренират мускулите непосредствено над коленете и външната част на бедрата.

3. Пръстите на краката да сочат леко навън. Това е важно, за да избегнеш контузии.

4. Спускай тялото надолу бавно и контролирано, докато бедрата застанат успоредно на пода. При спускане на тялото вдишай, а при изправяне - издишай.

5. По време на издигане гърбът трябва да е изправен. Избягвай силното навеждане на тялото напред, защото тогава подлагаш долните прешлени на голямо натоварване. Дръж главата изправена и гледай право напред. При изправяне на тялото от клекнало положение коленете трябва да са на една линия с пръстите на краката. Избягвай положението Х или О на коленните стави. Не пружинирай в долната точна на движението.

Включвай клек в тренировката за крака - прави 1-3 серии от 8-15 повторения. Ако си начинаеща прави клек със собствено тегло, след като напреднеш може да добавиш тежест. Ако искаш да премахнеш мазнините в областта на бедрата и дупето, включи клека в тренировката си и съвсем скоро ще забележиш безспорните му ползи.

Не се притеснявай, че ако клякаш, ще направиш големи мускули на бедрата. Тези мускули се развиват много трудно дори от професионалните спортисти. Няма опасност да се случи, освен ако не употребяваш забранени медикаменти точно за целта. Напротив, клекът стресира цялото тяло, ускорява метаболизма ти за много време напред, което помага да гориш мазнини.