Как да се справим с наднорменото тегло

Поставяйте си реалистични цели за отслабване!

Трябва да сваля 20 кг. за два месеца - така поставена, тази задача е обречена още в самото си начало на неуспех. Хубаво е, че си поставяте стратегически цели, но към тях трябва да вървите с малки стъпки. Само така успехът Ви ще бъде гарантиран.

Променяйте постепенно начина си на хранене!

Така ще улесните организма и психиката си. И не гонете "идеалното тегло". В нашето бързотечно време нормите често се променят. Запомнете: Всеки си има собствено идеално тегло, с което се чувства здрав и бодър. Нормата "Височина минус 110" е само ориентировъчна.

Наднормено тегло

Бъдете търпелива!

Първите успехи идват много бързо. При всяка диета обаче настъпва фаза, в която темпото на промените се забавя значително. И това е съвсем естествено, защото организмът вече се е настроил към "режим на недостиг" и се справя с по-малкото количество храна, без да настъпват големи промени.

Бъдете оптимист!

Световният опит показва, че килограмите, от които сте се отървали бавно и търпеливо се връщат много трудно.

Не само моркови!

Защо сте си внушили, че щом искате да отслабнете, трябва да се превърнете в суровоядец?

Прекален светец и богу не е драг!

Диетата е ограничаване на количествата, но не и на вкусовете. Не се хранете еднотипно. Това ще провокира у Вас непреодолими копнежи по всички вкуснотийки, от които сте се отказали. Хранете се "диетично", но разнообразно.

Изпробвайте нови храни и продукти, за които сте сигурни, че са нискокалорични. А тези, които не са ви вкусни, но са необходими или неизбежни за диетата, направете по-апетитни с пресни подправки, с люто, с кисело, за да не ги преглъщате насила.

Не делете продуктите на "позволени" и "забранени"!

Умирате за пица? Или за шоколад? Спокойно можете да си ги позволите, ако по време на диета спазвате златното правило "80 на 20". Това означава, че ако 80% от менюто ви е нискокалорично, останалите 20% могат да бъдат "за разкош".

Когато знаете, че няма нищо забранено за вас и можете да поглезите душата си с парче от любимия шоколад или със спагети болонезе, с лекота можете да преместите границата към съотношението "90 на 10".

Не се награждавайте!

Не се награждавайте за изтърпените лишения с шоколадова торта. Лишенията, на които сте се подложили доброволно, са дали добър резултат? Вие сте много доволна от себе си и сте решили да се наградите?

Добра идея! И, разбира се, въображението ви моментално извайва парче от любимата шоколадова торта. В този момент насочете мислите си веднага в друга посока! Не е нужно наградата да е нещо за стомаха. Помислете си за кино. Или за нови обувки. А защо не и за любимия парфюм...

Не отслабвайте, за да ви харесват другите!

Има само един човек, заради когото си заслужава да отслабнете. Това сте вие самата. За да се чувствате добре в собственото си тяло, в трудната битка с килограмите себе уважението е най-добрият помощник! Само човек, който умее да се обича и познава нуждите си, съумява да задържи тялото си в постигнатата желана форма да се чувства добре.

Този, който се подлага на диета, за да се хареса на другите или да смае някого със суперфигура, изневерява на собственото си "аз". И тогава неизбежно започва да развива комплекси за малоценност, когато другите не са зашеметени от неговите успехи.

Не пренебрегвайте чувствата си!

Ако сама се улавяте, че досега сте поглъщала огромни количества храна – много повече, отколкото Ви е необходимо, значи за това е имало основателни причини. Стрес, раздразнение, мъка, скука, отчаяние - много хора реагират на тези екстремни ситауции с неконтролируемо ядене.

Не пренебрегвайте чувствата си в подобни ситуации, като лекомислено си обещавате, че следващия път ще бъдете по-разумна. По-добре се вгледайте в себе си и разгадайте кои чувства предизвикват у вас желанието да се тъпчете с храна. Със сигурност ще намерите друг начин да им противодействате.

Колкото по-малко яде човек, толкова по-бързо отслабва!

Звучи логично, но не е вярно. Който гладува, принуждава организма си да премине в "режим на недостиг". Той се пригажда да функционира с по-малко калории, темпото на обмяната на веществата се забавя и излишните килограми не изгарят автоматично. И неизбежно идва моментът, в който вие изгубвате контрола над себе си и се наяждате юнашки с каквото ви душа пожелае.

И със сигурност това ще се случи в най-неподходящия момент - късно вечерта или през нощта. Затова по-добре си хапвайте често и по малко. Така ще избегнете прегладняването и акумулаторът ви винаги ще бъде зареден, няма да ви липсва енергия.

Животът ми щеше да бъде много по-различен, ако бях по-слаба!

Тази илюзия вгорчава живота на много жени. Те не могат да се зарадват истински и на успехите на диетата, защото през цялото Време са се надявали, че в момента, в който успеят да влязат в рокля, с два номера по-малка, всичките им мечти ще се сбъднат.

И когато това не се случи, отчаянието отново ги кара да започнат да ядат без контрол. Ето защо, преди да започнете каквато и да е диета, е хубаво да осъзнаете, че качеството на живота ви не зависи директно от килограмите.

Движете се!

Движението е най-доброто допълнение към всяка диета. Не е необходимо непременно да се потите във фитнес залите. Разходката сред природа, плуването, карането на колело възбуждат апетита и стимулират кръвообращението. Усещате тялото си здраво и жизнено.

Получили веднъж първоначален тласък движение, всички жизнени процеси продължават да бъдат активни, дори когато сте се излегнали мързеливо пред телевизора. Движението и спортът имат още едно голямо предимство. Чрез тях се изгражда мускулна маса.

А мускулите изразходват калории, дори когато се намират в състояние на покой. За разлика от мастната тъкан. За да се наслаждавате на положителния ефект от активното движение, трябва да го правите с удоволствие. Защото, ако измъчвате психиката си, измъчвате и тялото си.