Гимнастика и упражнения за отслабване в офиса

Обръщате ли внимание коя е любимата ви поза зад бюрото в офиса? Най-често тя е и най-неправилната. Сигурно ви е удобна или ви вдъхновява, но дори и не предполагате, че точно в изкривената осанка може да се крие причината за обичайното ви вечерно главоболие или хроничната умора. Когато просто стоим или седим в раз балансирано положение, определени мускули са под непрекъснато напрежение.

упражнения отслабване офис

Ако лошата стойка се превърне в навик, то рано или късно постоянното напрягане на едни и същи мускули прераства в сериозна болка и обездвижване с неподозирани последствия. Сред опасните последствия на неправилната стойка са неприятни заболявания като хипертонията, мигрената, депресията и безсънието. Но, разбира се, начело са заболяванията на гръбначния стълб.

Бързият и елементарен на пръв поглед начин да се отървете от изброените болежки естествено са лекарствата. Но често те имат нежелани странични ефекти. Другият начин иска постоянство, но с него можете да пресечете причините за бъдещи страдания. Постарайте се да я овладеете и да се придържате към нея на работното място.

Ето как изглежда тя: Гърбът е изпънат, тазът е максимално изтеглен назад, раменете са изправени, но без напрежение в тях. Разстоянието между плота и тялото би трябва да е най-много 5-10 см. Краката са свободно пуснати надолу с леко разтворени ходила, като бедрата и подбедрениците трябва да са под прав ъгъл. Ако работите с компютър, мониторът трябва да е на височината на главата ви.

А ето и какво рискувате с някои от най-характерните неправилни стойки. Тазът е напред, краката са Кръстосани, раменете отпуснати главата встрани. Вредни дози: претоварване на гръбначния стълб, което може да доведе до трайни изменения, болки в гърба. Кръстосването на краката увеличава риска от разширени вени!

Тазът е напред, гърбът и раменете са назад, краката са кръстосани. Вредни дози: натоварват се шийните прешлени, погледът се уморява. Главоболие - то ви е гарантирано, има опасност и да ви се образуват шипове.

За бицепс
1. От правилната за сядане поза и ходила върху краката на стола хващате плота с две ръце, така че палците да са отгоре, а пръстите отдолу. Придърпвате се към плота, докато тялото опре в него. Хващате плота с пръсти отгоре и палци отдолу и се оттласквате назад до изпъване на ръцете. Повторения: 5 до 15 пъти.

За бедра
2. Пак от правилната за сядане поза се оттласквате максимално далеч от бюрото със ситни и бързи стъпки, след което се придвижвате към него по същия начин. Упражнението наподобява притичване напред-назад, но със стола. Продължителност: 1 до 3 минути.

За мускулите на подбедрениците
3. За правилното изпълнение добре е да събуете обувките, така и краката ще отпочинат от тях. Слагате два класьора върху коленете, след което започвате повдигания на пръсти. Повторения: 10 до 20 пъти.

За талия и гръб
4. От седнало положение правите усуквания вляво и вдясно, краката са неподвижни един до друг, като използваме въртеливото движение на стола, а ръцете са пред гърдите. Повторения: по 15 пъти вляво и вдясно.

За корем
5. Сядате на ръба на бюрото и се хващате с ръце за него максимално до бедрата, краката са опрени в пода. Краката се свиват нагоре, докато колената не дойдат пред гърдите, като тежестта трябва да пада на ръцете и седалището. После ги връщате в изходно положение. Повторения: 5 до 15 пъти.

За трицепс и гръдни мускули
6. Заставате с гръб към тясната страна на плота и го хващате здраво от двете страни, като ръцете са на ширината на раменете. Отпускате тялото максимално надолу, след което се изправяте без помощ от краката. Повторения: 5 до 10 пъти.