7 най-често задавани въпроси за здрави зъби

Цитрусите вредят ли на зъбите?

При честа употреба на цитрусови плодове (особено лимони), и то чрез смучене, се установява характерно киселинно увреждане на предните зъби. В зелените лимони се съдържа до 10% лимонена киселина. Системното смучене и задържането на лимоновия сок в устната кухина предизвиква бяло, мрежовидно изменение на емайловата повърхност (нарушава се минерализацията). Създават се предпоставки за развитие на кариес. Чувствителността на зъбите се повишава. Това нарушение е най-често срещано при хора до 35 години.

Цитрусите вредят на зъбите?

Влияе ли температурата на храната върху зъбния емайл?

Устойчивостта на емайла към температурни дразнения е относително голяма. При нормално запазен емайл температурата от 5-55°С не може да предизвика структурни и функционални увреждания на зъбите. Температурните дразнения извън този диапазон обаче, особено когато имат системен характер, например консумиране на много топла храна и употребяване на студени напитки, причиняват увреждане на емайла (появяват се пукнатини, които създават условие за увреждане на подлежащите зъбни тъкани и опасност от развитие на некроза).

Консумацията на млечни продукти помага за защита на зъбите и венците?

Това установили японски лекари от Kyushu University в град Фукуока. Те са анализирали периодонталното здраве на 942 души на възраст 40-79 години. Стоматолозите стигнали до извода, че тези от тях, които редовно се хранят с млечни продукти – мляко, сирене, кисело мляко, – страдат по-рядко от възпаления на венците, кариеси и други проблеми със зъбите.

Включването на 55 г млечни продукти в ежедневната диета значително намалява вероятността от образуване на кариес и развитието на бактериални инфекции на зъбите и венците. Млечната киселина и съдържащите се в нея витамини защитават костната тъкан, поддържаща зъбите, и предотвратяват проблеми, водещи до тяхната загуба.

Бонус: Какво да ядем за здрави зъби?

Каква четка да използваме?

Използването на твърда четка за зъби и хоризонтални движения на четкане (с голяма сила) води до структурни и функционални увреждания на зъбите - т. нар. клиновидни дефекти. При тях освен нарушение в цялостта на зъбите се наблюдава и повишена чувствителност от студено, кисело, сладко...

Какво представляват силантите?

Силантът е покритие върху зъба, което запечатва дълбоки участъци по зъбната повърхност. Това покритие е на основата на фотополимеризираща пластмаса, която здраво се свързва със зъбната структура. Това е един от ефективните методи за профилактика на кариес при децата и по-рядко се прави на възрастни. При новопробилите зъби има участъци (фисури), където минерализацията е непълна. В тези зони се създават условия за бързо развитие на кариес. За да се избегне това, фисурите се запълват с полимерни материали.

От кога децата трябва да ходят на зъболекар и да си мият зъбите?

На 12-месечна възраст родителят трябва да започне да измива зъбите на детето с четка и паста (количество, колкото грахово зърно). Децата до 4-годишна възраст се нуждаят от помощ при измиването на зъбите. То трябва да става два пъти дневно с паста за зъби.

Първият преглед от стоматолог трябва да е около първия рожден ден. Ранната среща дава възможност за обсъждане на хранителните навици на детето, оралната му хигиена и програмиране на професионални флуорни апликации.

Колко често се сменя четката за зъби?

На всеки 2-3 месеца четката би трябвало да се подменя. Белег за износването й е промяната в конфигурацията на върховата й част. На пазара се предлагат и четки с маркирана в друг цвят ивица от снопчета, която с износването на влакната се обезцветява - индикатор за нужна смяна на четката.