Какво да ядем за здрави зъби?

Всъщност този въпрос вълнува хората от хилядолетия и по тази тема има многобройни изследвания, някои интересни, други звучащи абсурдно, но всички стигащи до един извод – определено има взаимовръзка между това какво ядем и какво е състоянието на зъбите ни.

Какво да ядем за здрави зъби?

Едно от най-популярните и коментирани изследвания, макар и доста старо, е на прочутия в областта на стоматологията д-р Уестън Прайс (1870-1948), зъболекар от Кливланд, наричан още ”Чарлз Дарвин на храненето”. В търсенето на причината за влошаващото се състояние на зъбите и здравето на хората като цяло, той посещава различни кътчета на света, откъснати и недокоснати от модерната цивилизация, като изследва факторите, отговорни за перфектните зъби.

След редица проучвания той стигал до извода, че зъбният кариес, деформираните захапки, зле позиционираните и криви зъби и не атрактивният външен вид не са нищо друго освен пряко следствие на общия упадък на физическото здраве, дължащ се до голяма степен на силно изразен недостиг на хранителни вещества в модерния начин на хранене.

Кои са хранителните вещества, от които се нуждаят зъбите ни?

Съставките на храната в устната кухина влияят върху метаболизма на устната микрофлора, отделянето на слюнката и развитието на зъбите, но тя също така може да се разглежда и като условие за развитие на кариес, заболявания на пародонта и лигавицата на устната кухина.

Веществата, които имат предимно пластично значение, са белтъците и някои соли - калций и фосфор, които участват в изграждането на костите и зъбите. Те са особено необходими в детска възраст, когато организмът расте и се изграждат неговите тъкани.

При разграждането на белтъците в организма се получават аминокиселини, които имат изключително значение за жизнените процеси на организма. Пълноценно белтъчно хранене се осигурява, когато 50-60% от белтъците в ежедневната храна са от животински произход. Основни източници на пълноценни белтъци са месото, млякото, яйцата, бобовите растения и др.

Белтъчният недоимък по време на ембрионалното развитие и в първата година от живота на детето води до нарушение в изграждането на емайла. Основно значение имат аминокиселините аргинин, лизин, хистидин, триптофан. Зърнените храни не съдържат лизин, а млякото не съдържа триптофан и аргинин. Те се набавят от месото, рибата и брашното.

Дневните нужда от калций и фосфор могат да се набавят от млякото и млечните произведения, яйцата, месото, рибата, боб, ориз, грах и др.

Други елементи, които са необходими за поддържане на нормалната функция на клетките, изграждащи зъбните структури и лигавицата на устната кухина, са магнезий, манган, молибден, желязо, мед. Източници са: черен дроб, боб, яйца, риба, месо, мляко, зеленчуци и др.

Веществата с предимно енергетично значение за органзма са мазнините и въглехидратите. Значението им за изграждането на зъбните структури се състои в изграждането на нормалната функция на клетките и в осигуряването на необходимите витамини А и Д. Източници на масти са различните видове меса, млякото и млечните произведения, яйца, масла от растителен и животински произход. При нарушение в мастната обмяна настъпва разстройство в минералната обмяна на костите и зъбите и намаляване на тяхната резистентност.

Основният източник на енергия за организма са въглехидратите. В състава на храната на човека влизат предимно нишестето, обикновената захар, по-малко плодовите захари. Източници на въглехидрати са зърнените храни, картофите, оризът, плодовете и др.

Кои въглехидратни храни развалят зъбите?

Повишената честота на хранене със захароза увеличава киселинността в зъбната плака и по този начин се създават условия за развитие на кариес. Важно значение имат честотата на приемане, както и видът и консистенцията на захарните изделия.

Въглехидратните храни, които са лепливи, с малка разтворимост и трудно поддаващи се на само очистване, са по-кариесогенни от храни, които са разтворими и бързо се очистват от устната кухина. Продуктите, съдържащи захар, би трябвало да се задържат по-малко в устата и след консумация тя да се изплаква с вода.

Витамини за здрави зъби

Витамин А влияе върху образуването на зъбите и костите, върху нормалното състояние на лигавиците. По време на бременността и ранното детство осигурява нормалното развитие на зъбните зародиши. Основни източници са рибеното масло, говеждият и свинският черен дроб, кравето масло, сметаната и др.

В растенията се съдържат каротини - провитамини на витамин А. Намират се най-вече в червенообагрените зеленчуци и плодове - моркови, чушки, домати, тикви, кайсии и др. Витамин Д е директно свързан с изграждането на емайла и дентина. Източници са: черен дроб, жълтък, рибено масло и др.