Банани за енергия и против стрес

Нуждаете ли се от бърза и засищаща храна, която да е приятна на вкус, да не пълнеете от нея и да ви дава енергия? Какво ще кажете за банани? Ако си мислите, че от бананите се пълнее, след като прочетете статията, помислете отново. Всъщност от бананите има доста ползи за организма, които другите плодове не могат да ви доставят.

Банан

Плодът ще ви помогне да се справите с редица здравословни проблеми. Изобилието от витамини и минерали в бананите ги превръщат в естествен източник на енергия. Само 1 банан е достатъчен, за да ви осигури сила за 45 минутна тренировка.

Вместо кафе или шоколадово десертче, може да си осигурите енергия, като хапнете един банан. Яжте банани след парти вечер, те ще попълнят нуждите от витамини и ще намалят махмурлука. Успокояват стомаха, а витамините от група В неутрализират отрицателния ефект от никотина.

Бананът е антистрес храна, естествен антидепресант. Той съдържа триптофан, който в тялото се превръща в серотонин (хормон на щастието). При предменструален синдром забравете за хапчетата, вместо това хапвайте банани. Както казахме те съдържат витамин В6 и ще ви оправят бързо настроението.

Бананите са храна богата на калий, който понижава кръвното налягане и подобрява здравето на костите. Калият в бананите неутрализира високото съдържание на сол в диетата. Бананите съдържат и много фосфор, магнезий и желязо, стимулират производството на хемоглобин в кръвта и помагат при анемия. Те са натурален лек срещу безсъние.

Бананите са удобни за носене, когато сте на път и съдържат качествени въглехидрати. Те дават на организма енергия и същевременно засищат. При диети за отслабване може да изяждате 1 банан дневно (като междинна закуска). 1 банан има средно около 90 калории. Плодът съдържа доста фибри, минимум мазнини (в 100 гр има 0.3 гр мазнини) и се усвоява лесно от организма (само за 45 минути). Фибрите в банана са причина той да е засищаща храна.

Съдържат ли бананите много въглехидрати и захари? Ето сравнение в цифри, между бананите и ябълките, от което сами си направете извод:

1 голям банан

Калории: 121
Захари: 16.6 гр
Въглехидрати: 31 гр
Фибри: 3.5 гр

1 голяма ябълка

Калории: 116
Захари: 23.2 гр
Въглехидрати: 30.8 гр
Фибри: 5.4 гр

Както всички плодове, бананите съдържат много полезни хранителни вещества, витамини, минерали. Може да ги включвате в режима си за отслабване, като заместител на калорични десертчета. Но не наблягайте само на тях. Осигурете в диетата си и други разнообразни и свежи плодове в различни цветове за максимално здраве и стройна фигура.