Лек срещу безсъние

Безсъние

Непълноценен сън, прекъсван от чести събуждания през нощта, без да има причина, много ранно будене - преди разсъмване с чувство за недоспиване, или в тежките случаи - мъчително безсъние, без да се мигне цяла нощ. Вариантите на кошмарната нощ са много, но едно е общото. Сутринта всички тези хора се чувстват не отпочинали и са в лошо настроение.

Сънят е необходим за организма, за да се възстановят силите и да се подготвим за новия ден. Най-честата причина за безсъние е безпокойството. За да се възстанови равновесието и да се засили организма трябва да спазваме определен режим на хранене.

Диетата трябва да включва преди всичко вегетарианска и млечна храна, като преобладават плодовете и зеленчуците. За овкусяване прибавяйте малко сол и лимонов сок. Трябва да забравите за люти храни, алкохол и цигари. Към обяда може да добавите 100 г месо - прясна риба, телешко или птиче месо. Вечер не трябва да преяждате.

За добър сън преди лягане може да изядете по 1-2 ябълки, айран или кисело мляко, вода с мед или само обикновена вода. Полезно е преди лягане да се изпие чаша топло мляко или билков чай - от лайка, мента, босилек или джоджен. Те успокояват и отпускат напрегнатата нервна система.

Освен леката диета е добре да спазвате и следните съвети:

- Важно място в подготовката за нощния сън имат условията: удобно легло, чисти чаршафи, леко и забавно четиво.

- Спете в добре проветрена стая и прекарвайте по-дълго време на чист въздух през деня.

- Правете упражнения за спокоен сън

- Лягайте веднага щом ни се доспи и ставайте веднага след като се събудите сутрин.

- Масажът помага за добър сън.

- Избягвайте приспивателни хапчета.

- Избягвайте четенето на книги, списания, вестници преди заспиване.

- Ако страдате от кошмари, спете в слабо осветена стая.

- Стремете се да мислите положително за това как лесно ще дойде съня.

- По възможност трябва да се избягват дразнещи шумове и да се забравят неприятните емоции от деня.

- Не е полезно всяка вечер да се гледа цялата програма на телевизията. Добре е да има избор според интересите ви. Не забравяйте любимите си дискове, увлекателното четиво, което ще разтовари напрегнатата нервна система и ще създаде атмосфера за спокоен сън.

- Ако все пак не сте имали спокоен сън и се чувствате изморени може да премахнете част от умората с топла баня.

Основното правило обаче остава физическата умора през деня. А ако сънят все пак не идва, по-добре станете и се занимавайте с нещо полезно, вместо да правите трагедия от факта, че не може да заспите. Може да четете, да пишете, да излезете на терасата или в градината, да се поразходите, и сънят ще дойде.

Помнете най-доброто лекарство против безсъние е ползотворния ден и леката вегетарианска вечеря. Преди да заспите най-добре мислете за нещо весело и приятно.

Хубаво е човек да спи през нощта и да се събуди с чувство на бодрост и желание за работа. Средствата за борба с безсънието не са малко. Затова да опитаме всички, преди да посегнем към хапчетата.