Рецепти с чай за естествена красота

Имаш нужда от евтина, ефективна и натурална козметика? Опитай да приготвиш собствено средство за красота, използвайки най-обикновен черен чай. В чая се съдържат много важни витамини: провитамин А, витамини от В групата, витамин С и К, никотинова киселина. Количеството им зависи от типа чай: черен, зелен, и редките червен, бял или жълт.

Рецепти с чай за красива кожа

Ако изпиваш по 3-4 чашки зелен чай, ще покриеш всекидневната потребност на организма от витамин Р. Освен това зеленият чай е носител и на антиоксиданти, предотвратявайки стареенето. В черния и зеления чай се съдържа голямо количество дъбилни вещества, алкалоиди, ефирни масла, аминокиселини и други полезни елементи. А калории в тази напитка няма, затова е и много полезна за фигурата.

Грижа за кожата на лицето в няколко лесни рецепти с чай:

- Изплаквай лицето си с отвара от зелен чай. Още по-добър ефект ще има обтриването с кубчета лед, направени от отварата - тази процедура ще съхрани кожата ти свежа и ще й върне здравия и лъчист вид.

- Слаба отвара от чай може да се използва вместо тоалетно мляко за сваляне на грим.

- Протриване на кожата с настойка от чай каркаде - помага при възпаления, предизвикани от акне.

- Маска от чай помага при изгорена от слънцето кожа, разширени пори и кръвоносни съдове. Мека тъкан или марля напои с разтвор от чай и приложи към проблемното място за 10-20 минути. Ако кожата ти е суха, то след маската трябва да сложи подхранващ крем.

- От чай може да се направи маска за повяхваща кожа. Супена лъжица брашно разбъркай със силен чай до консистенция на заквасена сметана, добави един жълтък. Нанеси на кожата за 10-15 минути, измий с топла вода.

- Чай за тен на кожата: запари една чаена лъжичка черен чай с три супени лъжици вода, остави да кипнат 2-3 минути, процеди. Сутрин и вечер след измиване протривай лицето с отварата.

- Срещу торбички под очите и отоци: чаените листенца, които остават на дъното на чайника след запарването се смесват със сметана и се нанасят на клепачите за 5-10 минути.