Цитрусови плодове, които ни зареждат с витамини

От хилядолетия плодовете са неизменно в храната на човека. Смята се, че родината на цитрусовите плодове са по-топлите области на Азия. Пренесени от там, те бързо били култивирани от гръцки и персийски градинари, а по-късно получили още по-широко разпространение.

Днес ароматните и сочни южни плодове се ценят много. Месестата им част съдържа: лимонена киселина, която има противомикробно действие, захари, доста голямо количество пектин, минерални вещества - калций, калий, мед, желязо, фосфор и различни витамини, най-важните от които са С и Р.

Нар

Нарът съдържа 20% захар, 9% лимонена киселина, фитонциди, дъбилни вещества и малко витамини, главно витамин С. Сокът от нар е с леко кисел, но приятен вкус, увеличава апетита, подпомага храносмилането и помага при чревни разстройства.

Кората на нара е богата на дъбилни вещества, които помагат при изгаряне и на алкалоиди с изразено противоглистно действие. Препоръчват се за консумация добре узрели плодове нар.

Калории в 100 гр. нар: 68 ккал.

Нар

Лимони

Кората съдържа предимно витамин Р, също пектин, фитонциди. Етеричното лимоново масло е незаменима подправка и служи за ароматизиране, а същевременно има подчертани противомикробни качества. Лимоните са особено ценни за предпазването ни от много заболявания през зимата. Те увеличават съпротивителните сили на организма.

При грип, хрема, възпалено гърло един топъл чай, подсладен с мед и с прибавен лимонов сок, действа безотказно. Лимоните тонизират и ободряват целия организъм. Те са чудесно съдоукрепващо средство при атеросклероза, затлъстяване, съдови заболявания. Но не прекалявайте с него, ако имате гастрит или язва.

Калории в 100 гр. лимони: 20 ккал.

Портокали

Портокалите са вкусен плод, защото съдържат по-малко лимонена киселина от лимоните. Те съдържат минимални количества протеини, 8-10% захари, целулоза, пектин, калий, калций, фосфор, желязо, манган, йод. Портокалите са богати още на витамин С и Р, фитонциди.

Портокаловият сок и плод повишават апетита, помага при запек, атеросклероза, подагра, бъбречно-каменна болест. Портокалите трябва да се консумират предпазливо при язва и стомашно-чревни заболявания.

Калории в 100 гр. портокали: 49 ккал.

Грейпфрут

Този цитрусов плод по състав също е подобен на портокала. Грейпфрутът улеснява храносмилането и може да се съхранява дълго време без да изгуби качествата си.

Калории в 100 гр. грейпфрут: 42 ккал.

Грейпфрут

Мандарини

Мандарините са близки по състав до портокалите, но са по-малки и с характерен аромат. Плодовете се препоръчват за хора с по-чувствителен стомах.

Калории в 100 гр. мандарини: 35 ккал.

Ананас

Ананасите имат превъзходен аромат и приятен вкус. Консумират се след отстраняване на твърдата им обвивка. Плодът е богат на витамин С, захари, лимонена киселина и калий. Подобрява храносмилането.

Ананасовият сок се препоръчва при анемия, оток, чернодробни болести. Консервиран той губи част от лечебните си свойства и естествения си аромат.

Калории в 100 гр. ананас: 48 ккал.

Ананас

Смокини

Смокините притежават леко слабително действие. Полезни са при анемия, сърдечносъдови заболявания и хипертония. Смокините са богати на захари, пектин, калций, калий, магнезий, фосфор, витамин В1, В2 и каротин.

Не трябва да се консумират от хора, страдащи от пясък и камъни в бъбреците.

Калории в 100 гр. смокини: 74 ккал.

Фурми

Фурмите в България се продават сушени. Не са особено богати на витамини, но са особено полезни заради минералните вещества, които съдържа.

Калории в 100 гр. сушени фурми: 282 ккал.

Банани

Бананите са богати на въглехидрати, минерални соли и витамини, но в по-малко количество, отколкото в предишните цитрусови плодове. Включват се в диетите на страдащи от стомашно-чревни заболявания.

Калории в 100 гр. банани: 90 ккал.

Плодова салата

Като за финал може да си приготвим плодова салата от южните плодове по следната рецепта:

Нарязваме малки парчета портокал, ябълка и банан. Смесваме с настъргани орехи и стафиди. Поливаме с лимонов сок и сервираме.

Приятно хапване!