6 съвета за повече физическа активност

Физическата активност заема основно място в уравнението за свалянето на килограми. Помни, че за да отслабнеш, е необходимо да изгаряш повече калории, отколкото приемаш. А най-добрият начин да го постигнеш са редовните спортни занимания и фитнес. Следните съвети ще ти помогнат да си изградиш един физически по-активен начин на живот.

Повече физическа активност

1. Отделяй по 30 минути дневно за аеробни спортове от пет до седем дни седмично. Аеробен спорт е този, който предизвиква учестяване на дишането и ускоряване на сърдечната дейност. Ходенето, бягането и карането на велосипед са подходящи примери. Научи повече за ползите от аеробиката.

2. Избери си аеробен спорт, който ти доставя удоволствие. Колкото повече ти харесва това, което правиш, толкова по-малка е вероятността да се откажеш от него.

3. Включи силови тренировки в твоята фитнес програма. Силовите тренировки увеличават мускулната маса. Тъй като в мускулната тъкан се изразходват повече калории, отколкото в мастната тъкан, метаболизмът ти ще се усили. И остава висок, независимо дали си активна, или почиваш. Това представлява изключително предимство, когато се касае за отслабване или поддържане на теглото.

4. Можеш да комбинираш силова тренировка с аеробни упражнения за отслабване или да редуваш дни за аеробен спорт с дни за силови тренировки. Не замествай обаче аеробните занимания със силови тренировки в повече от три дни от седмичната си програма.

5. Използвай малки хитрини, за да увеличаваш физическата си активност през деня. Ако отиваш пеш на работа, заобиколи допълнително някой блок по пътя си. Така ще изгориш около 10 калории повече през деня, което прави приблизително 3500 калории повече годишно – количеството калории в половин килограм мазнини. Можеш също да се качиш по стълбите вместо с асансьора, да си направиш разходка с бързо темпо по обяд или да паркираш колата си на отдалечено място на паркинга, когато отиваш до магазина.

6. Поставяй си цели по време на спортните занимания и си прави подаръци, когато ги постигнеш. Например, ако си ходила по 30 минути всеки ден през седмицата, награди се с посещение на кино или с релаксираща вана.