Слънчеви кайсии и кайсиеви ядки

Малко история

За родина на кайсията се смята планината Тяншан, където се е използвала като основен източник на захар. В Китай кайсиите са били познати повече от 2000 години пр.н.е. В диво състояние кайсията се среща в Централна Азия и Северен Китай. В Европа кайсията се е появила през средните векове, а в България се отглежда от началото на 1 век сл.н.е. Едва през 18 век кайсията достига до Северна Америка.

кайсии

Хранително съдържание

Кайсиевите плодове се отличават с високо съдържание на захари, витамини и минерали. В напълно узрелите плодове преобладава захарозата, като в неузрелите количеството ѝ е по-малко.

Нектар от пресни плодове е много полезен за малките деца. Непълна чаша нектар или 4-5 кайсии осигуряват дневната нужда на човек от витамин А. Кайсиите са богати на желязо, затова се препоръчват на хора, които страдат от анемия.

Високо съдържание на калий в кайсиите помага за отделяне на водата от организма и действа укрепващо на сърдечната дейност. Кайсиите са полезни при бъбречни болести, подагра и ревматизъм, но не се препоръчват при болни от язва и гастрит.

100 гр кайсии съдържат:
Калории 48 Витамин А 1926 IU
Въглехидрати 11 гр Витамин С 10 мг
Протеини 1.4 гр Захароза 5.9 гр
Диетични фибри 2 гр Калций 13 мг
Мазнини 390 мг Желязо 390 мкг

Кайсиеви ядки

Ядките на кайсиите са сладки и горчиви. В ядките на костилките има 30-50% растително масло, в чийто състав влизат олеиновата и линоленовата киселина, витамин В12 и гликозидът амигдалин (витамин В17).

В горчивите ядки амигдалинът (който е отровно вещество) е повече от 8%. Той може да предизвика спадане на кръвното налягане, главоболие, виене на свят и др. и затова горчиви кайсиеви ядки не трябва да се ядат.

Сладките кайсиеви ядки служат като заместител на бадемите. В китайската народна медицина емулсия от счукани ядки се използва при кашлица, хълцане и др.

От ядките се приготвя кайсиево масло. То не изсъхва, но на светлина и въздух бързо гранясва. Кайсиевото масло се използва за приготвяне на кремове, като се приема много добре от суха и застаряваща кожа.

Кайсиевото масло подхранва и подобрява косата, затова намира приложение при косопад, накъсване и цъфтеж на косата. От ядките на горчивите кайсии се прави бадемова вода.

Кайсиевите ядки също съдържат много калий, който ги прави подходящи и за хора със сърдечносъдови заболявания, но трябва да се дават не осолени. Това, че са богати на растителни мазнини ги прави ценни в борбата с ранната атеросклероза.

Препоръчват се поради богатството си на белтъчини, растителни мазнини, много калий, фосфор, витамин Е, витамин РР и витамини от група В.

100 гр кайсиеви ядки съдържат:
Калории 530 Диетични фибри 17.6 гр
Въглехидрати 5.4 гр Мазнини 46.9 гр
Протеини 23.1 гр Витамин Е 4 мг