Опасностите при бързото отслабване

Доста често бързаме в ежедневието си - за работа, в работата, при срещите ни, при домакинската работа, в любовта... тази тенденция се прехвърля в целия ни начин на живот. Бързането изпълва дните ни със стрес и чувство за непълноценност.

При отслабване също бързаме, но не бива да забравяме, че това е тялото ни. То е създадено от природата в пълна хармония и синхрон. Всяка външна намеса, а още повече - ускорена, би създала проблеми.

Опасност при отслабване

Отслабването не би било вредно, ако не се прекалява с него и не се цели скоростно стопяване на килограмите. Рязкото сваляне води до ефекта йо-йо, тоест бързо възстановяване на килограмите. Народът го е казал по много начини "Бързай - бавно!", "Бързата работа - срам за майстора" и те важат в пълна сила за бързото отслабване.

Целта на отслабването е премахване на излишните мазнини. На лице е съществена разлика между трайното и бързото сваляне на килограми. При рязкото отслабване, освен мастни депа, започва разграждане на мускулите. Тялото се отпуска. Това се случва, защото изведнъж, силно и бързо, се ограничава енергийният прием.

Липсата на витамини се отразява на красотата ни. Кожата става суха, отпусната, дехидратирана. Цветът на кожата се променя, загубва своя здрав вид. Ноктите стават чупливи и меки. Косата се накъсва, дори може да настъпи усилено падане.

Отражение има и върху здравето ни. Това се оказва голям проблем, тъй като може да настъпи силно главоболие, концентрацията се загубва, появява се безсъние и дори нарушение на паметта. Намалява се работоспособността. Настъпват промени в кръвообращението и функциите на ендокринните жлези.

Черният дроб също става уязвим. Появява се запек, а дори и нередовна менструация. При продължително гладуване организмът се опитва да компенсира липсата на необходими вещества и започва разграждането на собствените си белтъчини.

За да не се стига до тези странични ефекти, е необходимо да не се търсят бързи резултати при желание за отслабване. Много важна се оказва вътрешната мотивация и търпението. Когато има желание и цел, винаги се намира време и място.

Съчетанието на диетичен режим и физическа активност е единствения правилен път. А свалянето на излишните килограми трябва да се случва умерено, с 2 до 4 килограма на месец.