Плуването - здраве за всяка възраст

Още от древността плуването е познато като ефективно средство за укрепване на здравето, за повишаване и възстановяване на тонуса на човека. Още древните египтяни, гърци, римляни и други народи вкусвали насладата от плуването, умеели са да извличат полза от него. Древните са познавали целебното действие на водата.

Плуване

Плувният спорт влияе благотворно върху дихателната и сърдечносъдовата система, нервно-мускулния апарат, обмяната на веществата и закалява организма. Днес плуването е средство за оздравяване и закаляване на съвременния човек, като го развива и усъвършенства хармонично. С плуване може да отслабнете и да бъдете в отлична форма.

Особено силно е влиянието на плуването върху дихателната система. Като преодолява хидростатичното налягане на водата, плувецът непринудено и постепенно развива и укрепва дихателната си мускулатура. Установено е че настъпват благоприятни промени в състава на кръвта - увеличава се количеството на хемоглобина и броят на червените кръвни телца, а това повишава защитните сили на организма.

При редовни занимания с плуване силата и подвижността на нервните процеси в кората на главния мозък се подобряват значително. Развиват се някои психически качества като увереност в силите, способност за бързо, точно и хладнокръвно реагиране при трудни ситуации. Плуването помага на организмът да се възстанови след умора.

Плуването е незаменимо, когато искаме да отморим нервите си след напрегната умствена и физическа работа. При него се включват нови центрове на кората на главния мозък и уморените нервни клетки се оросяват с кръв по-богато. Това е особено благоприятно за възстановяване на вниманието и на паметта.

Приятното усещане на свежата ласка на водата, слънцето и въздуха - трите най-здравословни спътници на плувния спорт, както и хармонията на движенията винаги заличават и най-мрачното настроение, ободряват духа и физиката. Наред с това се стимулира дейността на вегетативната нервна система, като по този начин тя се засилва и уравновесява.

Системното плуване поддържа интензивна обмяна на веществата. Плуването е метод за профилактика на прединфарктни и инфарктни състояния. С плуването човек усвоява нови двигателни навици, двигателната му способност става по-богата. Във водата тялото на плувеца отдава 4 пъти повече топлина, отколкото на сушата. Това води до закаляване на организма.

Плувният спорт може да бъде упражняван от ранна детска възраст до дълбока старост и това е едно от най-големите му предимства. Но за да има полза заниманията трябва да са системни, правилно дозирани според възрастта и пола, съчетани с подходящ режим на хранене и сън, без злоупотреба с алкохол и тютюн.

Благоприятното общо въздействие на плуването се допълва и от това, че за всички останали спортове, то е отлично допълнително средство за възстановяване на мускулния тонус след тежки натоварвания, за активен отдих и повишаване на физическите възможности на организма.

Ако намерите сред навиците си място и за плуването, то ще ви донесе преди всичко полза. Колко полезни неща пренебрегваме в ежедневието си?