5 полезни растителни масла

Когато избираш мазнина, с която да готвиш здравословно, трябва да вземеш предвид точката ѝ на димене. Подходящи за ежедневна употреба са мазнини със средно висока точка на димене, които може да приготвяш по различни методи.

5 полезни растителни масла

Ето списък с 5 мазнини (различни от зехтина), които са със средна точка на димене и с които ще разнообразиш традиционните рецепти:

1. Масло от тиквено семе

Приготвя се от печени и обелени тиквени семки. Цветът на маслото е от тъмно зелен до тъмно червен и има силен вкус на ядки. При термична обработка маслото става горчиво и се унищожават полезните му качества. Регулира нивото на холестерола и е богато на мастни киселини. Участва в различни дресинги, а може да добавиш и върху сладолед.

2. Масло от гроздови семки

Маслото от гроздови семки има средна точка на димене и е добър заместител на зехтина. Богато е на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, бета каротин, витамини Е и С. Може да го използваш за пържене, да го добавяш в сосове. Съчетава се идеално с чесън или розмарин.

3. Масло от орехи

Макар и със сравнително висока цена, то е ценно попълнение към менюто, защото е пълно с есенциални мастни киселини. Не трябва да се полза при готвене на висока температура, понеже това значително намалява хранителните му свойства. Ореховото масло съдържа Омега 3 и омега-6 мастни киселини. Чудесен за овкусяване на вече сготвена риба, паста, зеленчуци, месо и различни супи.

4. Сусамово масло

Типично е за азиатския начин на готвене. За разлика от другите масла, вкусът му не се променя от температурата. Съхранявай сусамовото масло в хладилник. То е богато на Омега 6 мастни киселини и помага за понижаване на кръвното налягане. Може да го използваш в приготвяне на ястия от азиатската кухня, в ястия със зеленчуци и дори да си приготвиш с него омлет.

5. Конопено масло

Цветът на маслото от коноп е прозрачен до светло зелен, а вкусът му е приятен, орехов. Съхранява се в хладилник. Конопеното масло е богато на витамин Е и е добър източник на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини. Идеално е в рецепти с картофи и в смутита.

Маслата са нужни за усвояването на витамини А, К, Е и Д, те участват в изграждането на клекъчните мембрани и са важни за хормоните. За да имаш здраво сърце си набавяй към менюто достатъчно полезни мазнини, но винаги имай предвид, че 1 супена лъжица съдържа средно около 120 калории.