Йо-йо ефект при диети

Искаш ли да разбереш защо повечето диети не водят до желаните резултати? Хайде да го направим заедно.

Някои диети налагат употребата на определени продукти като например ананаси или грейпфрути, които трябва да прочистят организма от токсини и шлаки, стимулиращи натрупването на мастни депа и способстващи появата на целулит и т.н. Такива диети са доста привлекателни и действително помагат да се постигне забележим ефект сравнително бързо, но не за дълго.

Йо-йо ефект

Оказва се, че при спазването на диета моменталният ефект на понижаване на теглото се постига за сметка на съдържащата се в организма вода!

Веднага след като организмът ти престане да получава достатъчно калории, а това подразбират всички диети за бързо отслабване, мигновено възниква крайна необходимост в карбохидрат (гликоген), който се натрупва в черния дроб. Той бързо запълва липсата на калории, поддържайки процесите на метаболизъм в организма.

Гликогенът, разпадайки се, образува вода, която след това се отделя от организма. В крайна сметка - отслабваш, но това става не за сметка на разпадането на мастната тъкан. Запълването на недостатъка от калории от мастната тъкан става след доста повече време.

След като се върнеш към обичайния си начин на хранене, забелязваш че теглото ти неудържимо започва да се връща към предишните граници т.нар йо-йо ефект. Това става така, защото черният дроб е попълнил изгубеното количество гликоген и организмът е започнал да натрупва вода и да увеличава общото ти тегло.

Има още един проблем при бързите диети - приблизително след три седмици неизбежно настъпва фазата на стабилизация на теглото.

С други думи, отслабваш до определен момент, а след това настъпва процесът на "тъпчене на едно място", и повече не сваляш килограми. Причината за този феномен е, че организмът в този период започва да работи в защитен режим на естествено самосъхранение, свързано с по-нататъшно ограничено постъпване на храна.

Процесите на метаболизма се променят в следствие на съществения недостатък на калории и започват да протичат в режим на "реакция на глад" със забавена скорост, строго "икономисвайки" малкото количество калории, които постъпват в организма. В резултат на това значителна част от постъпващите калории се натрупват в организма във вид на мастни депа, тъй като необходимостта от калории става все по-малка.

Затова, ако само малко "отслабиш диетата", йо-йо ефекта моментално ще започне да работи и с излишните калории ще се възстанови теглото преди диетата, тъй като процесите на метаболизма са много инерционни в режим на "реакция на глад".

Също така е важно да се знае, че бързото отслабване води до намаляване на масата както на мастната, така и на мускулната тъкан, докато увеличаването на теглото става изключително за сметка на увеличаването на мастната тъкан. Това значи, че на всеки етап от цикъла "отслабване-напълняване-отслабване-напълняване" се увеличава процентът мастна тъкан, даже ако килограмите не растат.

И така...

Всяка една диета за бързо отслабване е основана на процеси, които изпреварват разпада на мастната тъкан, без който е невъзможно реално да се постигне стабилното отслабване.

Едва спряла диетата, готви се към възстановяване на свалените килограми.

Подобна диета може ефективно да работи само за кратък период (не повече от 14 дни) до момента, в който в организма не започне процесът на "реакция на глад".

Причина за затлъстяването са преяждането, бързото хранене и липсата на движение. Борбата с него се свежда основно към необходимостта от насилие над навиците и жизнените стереотипи за отстраняването му. Трябва да си дадеш сметка, че лесното преяждане води до трудно отслабване в бъдеще.

Само промяната на начина на живот в полза на режима на рационално хранене и значителното увеличаване на физическата активност ще ти позволи да се сдобиеш с прекрасна фигура и ще намали количеството мастна тъкан без вреда за другите тъкани в организма.