Антицелулитна диета

Всекидневният стрес, проблемите с екологията, употребата на алкохол и цигари, нездравословното хранене водят до изменения в организма на жената и в последствие се появява целулита. Според статистики 89% от жените се опитват по всякакъв начин да прикрият и премахната един от най-коварните си врагове. Битката е продължителна, а малко от методите за борба с целулита се доказват като наистина ефективни.

Все повече специалисти са на мнение, че портокаловата кожа не е козметичен дефект, а заболяване, при което мастната тъкан се видоизменя и се образуват трапчинки и бучки. Той се появява както при млади, така и при стари и при пълни и при слаби жени. Съществуват много митове за портокаловия проблем. В тази статия ще ви предложим някои прости и изпитани методи, които да ви помогнат да постигнете свежа кожа с добър вид.

Диетите и спортът в борба с коварния целулит

Нека започнем с начина на хранене. В никакъв случай не се препоръчват строги диети. Те дори могат да усилят развитието на целулита, тъй като при диети се губи еластичността на кожата. Освен това липсата на храна пречи за нарастване на мускулите и оттам за изглаждането на бедрата. Най-важно при една антицелулитна диета е да са богати на антиоксиданти, полифеноли и аминокиселини.

Препоръчвани храни са цитрусови плодове, пилешко или пуешко месо, печена риба, ниско маслено мляко. Оризът и картофите също са основни врагове на целулита. Известно е че много холивудски звезди често спазват оризова диета за премахване на целулита. Богатите на незаменими мастни киселини храни също запазват кожата млада и гладка. Изобщо старайте се да се храните със естествена и екологично чиста храна. Намалете солта и захарта.

Определенията леко смилаема, хранителна, здравословна, нездравословна храна означават твърде малко за практиката. Това, което е здравословна храна за един за друг може да не е, защото значение имат не само съставът и вкусът на храната, но и това как я възприема и преработва организма. Когато се предприема диета трябва да се вземе предвид възрастта, пола, общото състояние на организма. Затова и диетичната храна трябва да се определя индивидуално.

Да не забравяме напитките. Прясно изцедения сок е изключително полезна напитка. Започвайте деня си с 1 чаша и не се тревожете за калориите, които съдържа. Ползите от соковете са толкова много, че калориите са без значение. Най-полезни за премахване на целулита са соковете от цитрусови плодове, ябълки и моркови. Другата полезна напитка е минералната вода, сменяйте вида ѝ на 2 седмици. От алкохола е позволено виното, до 1 чаша дневно. Кафето също се ограничава до 1 път дневно, като трябва да е без сметана и без подсладител.

Освен балансирано хранене, трябва и да спортувате. Водете активен начин на живот. Съществуват най-различни видове спорт - от обикновена разходка, пилатес, аеробика до редовни тренировки във фитнес залата. Спортувайте поне три пъти седмично и ще забележите огромни промени в организма си. Ще бъдете по-тонизирани, концентрирани и енергични, освен това само мисълта, че правите нещо добро за тялото си ще ви дава самочувствие.

Както казахме в началото битката с целулита е тежка и продължителна. Основни оръжия в тази битка са балансираното хранене и спорта. Освен тях на пазара се предлагат и доста козметични продукти, които в комбинация с горепосочените средства осигуряват допълнителна помощ. Някои от най-често споменаваните по форуми продукти са: Garnier масажор против целулит, Refan - Антицелулитна серия, Nivea антицелулитен гел-крем, Leocrema гел би-фаза и много други.

Запомнете, че без физически упражнения тези препарати не биха дали същия резултат. Не на последно място искам да спомена антицелулитните масажи. Те засилват кръвообращението и обменните процеси. В салоните се предлагат мануален, вакуумен, масажи с мед и висококачествени антицелулитни продукти, в зависимост от вида целулит. Ако нямате средства и време да посещавате салони може да правите масажът и сами в къщи.

Един от любимите ми масажи е следният: първо направете контрастен душ в продължение на 3-4 минути. Свийте ръка в юмрук и придвижвайте кокалчетата по кожата в направление отдолу нагоре. Прекратете масажа, когато областта почервенее. (Съвет: Ако имате спукани капиляри, не правете това.) Необходими са само 10 минути дневно, а след масажа се използва антицелулитен крем. Ако сте упорити и настоятелни в тези процедури само за няколко месеца ще забележите драматични резултати.

Като заключение искам да ви кажа, че няма точно определена формула за антицелулитна диета. Тя е смесица от принципи за балансирано хранене и спорт, която трябва да превърнете в начин на живот.