Ароматерапия срещу целулит

Всички възрасти и фигури са подвластни на коварния целулит. Той може да се появи дори при по-слабите жени. Дори в началния, почти незабележимия си стадий целулитът силно вгорчава живота, лишавайки жената от най-важното - убедеността в собствената привлекателност.

Външните признаци на това заболяване се знаят от всяка една жена. Много дами са обезпокоени от факта, че складирането на "запасите" става в определени места, че тялото губи контурите си и, разбира се, от прословутата "портокалова кожа". Затова е много важно да се борим с него и през лятото, когато се налага да излагаме на слънце раменете, бедрата, корема си.

ароматерапия в борба с целулита

Ето етеричните масла, които ще ви помогнат да се справите с този враг на красотата:

  • Грейпфрут - 10 капки;
  • Здравец - 8 капки;
  • Бергамот - 10 капки;
  • Канела - 3 капки;
  • Мускат - 5 капки.

Количеството на всяко от маслата е разчетено на 1 чаена лъжичка основа (масло от сладък бадем).

Маслото от сладък бадем е използвала още Клеопатра. Разкошната красота на тялото си тя дължала именно на капките с бадемово масло, които смесвала с мляко и втривала в кожата си.

Бадемовото масло се отличава с отсъствие на рязък аромат, нежна текстура и способност да разтваря други ефирни масла и поради това е идеална основа за приготвяне на ароматични и козметични смеси.

Освен това, само по себе си бадемовото масло е отлично козметично средство, уникално по своя състав:

  • леки мастни киселини - 78%;
  • азотни вещества - 11%;
  • аминокиселини;
  • витамини: токофероли, каротини, В2;
  • минерални вещества.

Азотните вещества регулират белтъчинното равновесие на клетките, оптимизирайки обновяването на кожата, вследствие на което тя става по-гладка, прозрачна и еластична. Бадемовото масло подхранва и опъва кожата, включва механизмите за обновяване на тъканите и възстановява кожата.

В борбата с целулита аромамаслата се прилагат основно за масаж и разтриване. Масажът с аромамасла оптимизира обменните процесите в тъканите, кръвния и лимфния поток. Аромамаслата увеличиват ефективността на масажа два-три пъти, обогатяват го и увеличават лечебните му свойства, като действието на аромамаслата продължава и след приключване на процедурите.

Вана срещу целулит

Необходими са чаша мляко, няколко капки цитрусово масло (Портокал, Лимон, Грейпфрут) и шепа соли за вана. Ваната се напълва до половината с топла вода, в нея се излива полученият състав и се лежи 15-20 минути. При това трябва старателно да се масажират засегнатите от целулит места. Ако процедурата се повтаря поне веднъж седмично, състоянието на кожата даже при много напреднал целулит съществено ще се подобри.