Как да постигнем успех с диетата?

Да се поставим на диета е лесно, трудно е обаче да я спазваме стриктно. Гладни атаки, липса на енергия, лошо настроение. Ще се опитаме да ви помогнем да се справите с тези препятствия и този път със сигурност ще успеете с диетата!

Нормално е, когато се подлагаме на диета да минаваме през трудни и тежки моменти, за да се справим с тях е важно как планираме диетата и в какъв момент я прилагаме.

Как да постигнем успех с диетата?

Атаките на глада

Режимът предизвиква любопитно психологично поведение – внезапно всичко ни възбужда апетита, особено онези неща, които не трябва да консумираме. Ето защо е много важно да се подложим на диета, когато се чувстваме силни и уверени в успеха, когато сме ангажирани и мотивирани.

Диетата трябва да е съобразена с нашите калорийни и енергийни нужди. За да избегнете пристъпите на глад, разделете храната си на пет порции дневно. Така метаболизмът винаги ще е активен, изгаряйки калории. За да имате чувство за ситост, вкарайте в менюто си повече фибри: зърнени храни, зеленчуци и други.

Внимавайте със захарта

Бялата, рафинираната не съдържа полезни вещества, а само излишни калории. Тя предизвиква повишаване на нивото на инсулина и в последствие – спадане на нивото на кръвната захар, което води до консумацията на още сладко и така се получава един затворен кръг. Заменете рафинираната захар с плодове, може и сушени или мед.

Прочети повече: Полезни заместители на захарта

Ако не се храните вкъщи

Контролирайте се, за да не хвърлите на вятъра всичките си усилия. Предвиждайте моментите на глад, когато сте на работа и си носете плодове, качествено кисело мляко или сухи плодове. Снаксът трябва да изчезне от менюто ви.

Най-добрият вариант е да си носите храна от вкъщи, за да избегнете приемането на храни извън режима. Ако ви се наложи да посетите ресторант, то наблегнете на салатите и рибата, а за десерт плод или цедено кисело мляко. Избягвайте белия хляб.

Прочети повече: Диета и хранене навън

Изберете добре момента

Нека не е след като сте се влюбили или пък сте прекалено ангажирана в работата - диетата изисква усилия и силна воля. Това е ключът към всяка успешна диета – подходящо избрания момент. Трябва да сте със силен дух и тяло, уверени и непоколебими. Подходящ момент е есента или пролетта, когато тялото не трябва да се бори със студ или горещина.

Прочети повече: Пролетна диета

Умора, прилошаване и световъртеж

Това е обикновено резултатът от нискокалоричната диета, без разнообразна храна. Дори и да не е нискокалорична, ако приемате храна само два пъти дневно е възможно да имате същите симптоми. Ето защо е важно приемът да се осъществява пет пъти дневно, за да получава тялото постоянен приток на енергия.

Не виждате резултати

Не си поставяйте трудно достижими цели. Ако искате да отслабнете по един здравословен начин, без да възвърнете килограмите си след прекратяването на диетата, то загубата на килограми трябва да е бавна – между 2 и 4 килограма месечно. Ако планирате диетата си през есента, за пролетния сезон ще сте в идеална форма. Бъдете търпеливи, диетата изисква време, и скоро резултатите ще са повече от добри.

Не можете без нещо сладко

Когато сме на диета нуждите ни от глюкоза се увеличават. Най-добрият вариант е да приемаме захарта под формата на плодове, особено сушени. Ако все пак не можете да издържите на изкушението, то нека сладкишите са с кафява захар или мед. Хапвайте черен шоколад, не само няма да ви навреди, но и ще внесе в организма ви полезни антиоксиданти.

Проблеми с храносмилателната система

Ето защо е много важно да увеличите приема на фибри, но контролирано. Нека към всяко ваше хранене има по един пресен плод или зеленчук, и най-вече – зехтин.