Полезни заместители на захарта

Използването на захарта в Европа започва едва към ХII век от н.е. От тогава обаче консумацията ѝ непрекъснато се увеличава.

Захар

Какво представлява обикновената фабрична захар?

Тя е пречистена рафинирана захароза и не съдържа никакви допълнителни вещества. Това е дизахарид, който, за да се усвои от организма, трябва да се разпадне до монозахариди.

Те бързо повишават нивото на кръвната захар и се използват от организма за енергия - при активно спортуване, интензивна физическа дейност, стресово състояние.

Но ако не се изразходят веднага бързо се превръщат в мазнини. Ето защо всяко захарно изделие, въпреки приятния му сладък вкус, може коварно да доведе до излишни килограми.

Вредата от захарта

Практиката доказва високата зависимост между прекалената употреба на захар и захарни изделия и нарастване броя на много болести от нашето съвремие - атеросклероза, затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, кариес и т.н.

Невидимо и опасно захарта се промъква в сладкишите, в нектарите, сладоледа, шоколада и газираните напитки. Количеството ѝ нараства и в детските храни.

Относителният дял на захарта расте за сметка на полезните храни. Така захарта непрекъснато ни затрупва с "празни" калории - без витамини, без микроелементи и протеини.

Заместители на захарта

Всички плодове, с изключение на гроздето, съдържат преди всичко плодова захар - фруктоза, и в много по-малки количества - глюкоза и захароза.

Затова, ако обичате сладки храни, вместо изкуствените захарни изделия можете да ядете плодове - пресни и сушени. Те заедно с естествените захари доставят и така полезните пектини, целулоза, витамини, минерални соли, особено калий, плодови киселини.

Една от най-древните храни на човечеството - пчелния мед. Той е равностоен по калории и вкусови качества въглехидратен източник, но е по-полезен от гледна точка на оползотворяване от организма.

За финал опитайте следното: запишете на на един лист какво точно сте консумирали днес! Не забравяйте да включите в списъка чашките кафе (и захарта към тях), газирани напитки, вафлите, кифлите и всичко, което сте хапнали набързо днес.

Със сигурност ще се изненадате, колко много сладки храни сте приели незабелязано... Какво да правите? Ами утре опитайте без тях!