Яйцата в диетичното меню

Яйцата са ценна храна, която е вкусна и се усвоява лесно както от здравия, така и от болния човек. Яйцата съдържат пълноценни протеини и незаменими аминокиселини важни за човешкия организъм. Химическият състав на яйцата зависи от различни фактори, като например начина на хранене, вида на птиците, сезона и др. Добре е да се знае, че от цвета на черупката на яйцето не може да се съди за качеството му.

В диетичното хранене се използват най-вече кокошите яйца. Яйцата от пуйка се доближават по състав до кокошите, а яйцата от патица и гъска съдържат повече мазнини и трябва да се обработват при висока температура.

Яйце

Хранителна стойност в яйцата

Средното тегло на кокошето яйце е 53 гр, от които белтък 31 гр, жълтък - 16 гр и черупка 6 гр. В 100 гр. яйца се съдържат общо 12.9 гр протеини, 11.2 гр мазнини и малко въглехидрати - 0.7 гр. Калориите в 1 средно голямо яйце са 80 кал.

Яйцата имат богато съдържание на витамини - особено витамин А, D, В2, В6, Е и др. Богати са на минерални соли: фосфор, желязо, калций и др. С две яйца се задоволяват дневните нужди от желязо. Яйцата съдържат и микроелементи като йод, мед, кобалт и др.

Жълтъкът на яйцето съдържа значително количество мазнини, от които холестерол около 1.5-2%, а лецитин около 10%.

Това, че лецитинът преобладава, води до правилно използване на холестерола в организма, а не до натрупване в артериалните съдове. Ето защо яйцата не трябва да се изключват напълно от диетичното меню при атеросклероза.

Лецитинът в яйцата оказва положителен ефект върху нервната система и черния дроб. Съчетанието на лецитин и желязо в яйцата ги прави полезни за деца с анемия или след тежко боледуване. Задължително е яйцата, които се включват в детското меню да не бъдат в сурово състояние.

Трябва да се внимава със суровия яйчен белтък, защото едва половината от него се смила и усвоява, а може да доведе и до алергични прояви. Въпреки това суров белтък се препоръчва при язва и хроничен панкреатит, защото има алкализиращо действие.

Съхраняване на яйца

Яйцата се съхраняват при температура 5oС. Препоръчва се да се консумират до петия ден след снасянето им. При неправилно съхраняване може да предизвикат дразнене на стомаха и черния дроб.

Кулинарна обработка

От яйцата се приготвят различни ястия, съдържащи пълноценни протеини, мазнини и витамини. Преди кулинарна обработка яйцата трябва да се измиват с вода. При приготвянето им е добре да се чупят едно по едно в отделен съд, за да се избегне попадане на развалено яйце в сместа на ястието.

И така яйцата са чудесна храна за всички възрасти. Сварен жълтък може да се включва в храната на кърмачетата още в петия месец. Варени яйца трябва да се консумират ежедневно от деца, тийнейджъри, възрастни, спортисти и хора, които се занимават с умствен труд. А за хората в третата възраст се препоръчва ограничаване до 3 жълтъка седмично.