Умишленият глад - средство за отслабване или болест?

Вече все по-отрано момичетата застават пред огледалото и започват да търсят недостатъци във фигурата си. И разбира се те първо се нахвърлят към по-пълните си части като за премахването им прилагат какви ли не методи.

Анорексия

Анорексията представлява умишлено намаляване на телесното тегло преди всичко чрез съзнателно налагане на гладуване, което е пълно или с изключване на определени групи храни, но също и чрез прекомерни физически упражнения, различни способи за елиминиране на евентуално поетата храна (предизвикване на повръщане, приемане на лекарствени средства). В тежките случаи теглото намалява с повече от 15 кг.

Заболяването се среща от пред пубертетна възраст до зряла възраст. Засягат се предимно момичетата, но понякога и момчета. Причините са различни - съвременните разбирания за красива фигура, широкото разпространение на диети и т.н. Повод за началото може да бъде забележка за пълна фигура, направена от близък или значим за заболелия човек.

И така диетата става все по-строга - от храната се изключват все повече хранителни продукти. Засегнатите старателно изучават калорийното съдържание на хранителните продукти. В допълнение се правят изтощителни физически упражнения. Постигнатото отслабване никога не е достатъчно.

Всяко поета храна води до напрежение, страх и чувство за натрупани тлъстини. Сравнително рано в процеса на гладуването или след постигане на значително отслабване менструацията на момичетата спира. За съжаление това рядко води до притеснение у тях.

Едновременно с това интелектуалните способности рязко намаляват и е невъзможно да се концентрира вниманието върху нещо продължително. Не на последно място е изключителната ангажираност с хранителния режим. Всичко описано дотук не е безобидно 5%-20% от случаите завършват със смърт. Лечението е упорито, дълго и скъпо.

Ето защо не трябва да ставате роби на звездите от екрана. Стремете се да постигнете най-красивите за вас пропорции чрез балансирано хранене. Защото всеки организъм има нужда от определен минимум хранителни вещества, който съчетан с движение и спорт ще даде най-добрите резултати - стройно и здраво тяло.