Ароматерапевтичен масаж за релаксация

Ароматерапевтичен масаж

Ароматерапевтичният масаж е част от холистичната медицина, в която всеки човек се разглежда като индивидуална биоенергийна система, част от енергията на вселената. Това е лечебен масаж, който отпуска и релаксира, въздейства на физическо и на енергийно ниво, помага на човек да се освободи от напрежението сам, да се вслуша в себе си и да види ясно тревогите си. При този масаж се обработва цялото тяло и лицето, а етеричните масла се избират в зависимост от типа на кожата и индивидуалния случай.

Етеричните масла

Етеричните масла са силно летливи и благоуханни, което ги различава от обикновените растителни масла. Действат имунно и хормоностимулиращо, антисептично, тонизиращо, успокояващо, регулират кръвното налягане. Подпомагат регенерацията на кожата, заглаждат бръчките и стимулират подмладяването й.

Кедърът е подходящ за поддържане на млада кожа. При безсъние и стрес се препоръчва масло от лавандула, иланг-иланг, мандарина, портокал или лайка. За повишаване на тонуса - розмарин, салвия, индрише, бергамот, пачоли в ниски дози (в големи има обратен ефект).

Какво включва ароматерапевтичния масаж?

Ароматерамевтичният масаж е съчетание от класически, рейки, нервно-мускулен (от двете страни на гръбнака) и точков. С меки и нежни движения се оказва положително влияние върху енергийните точки в тялото. Масажистът е необходимо да има цялостна представа за състоянието ви, което включва предварителен разговор, за да стане ясно какъв е вашият начин на живот, емоциите, начин на хранене.

Маслата се сменят на всеки 5 процедури. При масаж се комбинират 3 вида масла за тяло. Не е желателно да се прекалява, защото при повече от 5 масла наведнъж се получава обратен ефект т.е дисхармония. От правилното съчетание на маслата зависи ефектът от лечебните им свойства. При неправилно съчетание е възможна алергия.

Колко често да правите този масаж?

Препоръчва се терапията с ароматерапевтичният масаж да се прави 1 път седмично, а при по-голям стрес да се прави поне 2 пъти. Положителните промени настъпват на 7-8 процедура, като се правят поне 10. Може да правите масажът профилактично 1 или 2 пъти в месеца. Продължителността на ароматерапевтичния масаж е час и половина.

След масаж

- След ароматерапията не бива да се излагате на слънце 24 часа, а също и да се посещава солариум, тъй като кожата може да пигментира.

- Не бива и да се къпете 12 часа след масажа, за да се даде възможност на маслата да проникнат в кръвоносната система.

Видове масла и действие

Роза - Балансира и хармонизира. Действа като антидепресант и балансира емоциите. Използва се най-често при проблеми със съня. Най-подходящо за събуждане на женствеността. Има отличен ефект върху застаряваща и повяхваща кожа.

Индрише - Действа на емоциите и психиката, балансира. Подходящо за хора с ниско самочувствие. Използва се при предменструален синдром и хормонален дисбаланс. Регулира мастните жлези и това го прави идеално масло за всеки тип кожа.

Лавандула - Подходящо при безсъние, понеже отпуска и успокоява. Капнете една-две капки на възглавницата за добър сън, а при главоболие - на бучка захар или втрийте в слепоочията. Подходящо е при вируси и настинки, при изгаряне, ужилване, изкълчване. В тези случаи се втрива директно масло на засегнатото място.

Грейпфрут - Подтиква към решителност, освобождаване от старото и задръжките. Препоръчва се при тревожност, обърканост. Прочиства жлъчката, черния дроб и активира лимфната система.

Бергамот - Мощен антисептик. Подходящ при проблемна кожа, акне. Срещу депресии, страх, липса на увереност.