Аспартам (E951) – странични ефекти

Аспартамът (E951, Aspartame) е изкуствен подсладител, който е около 200 пъти по-сладък от захарта. Затова е един от най-разпространените ѝ заместители. С него се подслаждат почти всички "диетични" напитки и продукти (примерно бонбони и дъвки без захар), а също и продукти за диабетици. Често обаче аспартамът е наричан "сладкия убиец".

Аспартам Е951

Много хора използват аспартама, когато минават на диета за отслабване, защото в сравнение със захарта не съдържа калории. Приемът на енергия е по-малък и те очакват намаляване на излишните килограми.

Мит е, че аспартамът ще ти помогне в отслабването. Макар да има 0 калории, той оказва влияние на апетита и количеството приемана храна.

Попадайки в организма Е951 пречи на мозъка да изпрати сигнал, че се е нахранил и дори повишава апетита. В резултат се получава обратен ефект и напълняване. Това се дължи на една от съставките му – аминокиселината фенилаланин (50%).

В малки дози тя намалява апетита и подобрява паметта. В големи дози е токсична, има отрицателен ефект върху работата на мозъка, влияе върху настроението, съня, апетита и може да наруши хормоналния баланс в организма. Последното е особено вредно за деца, бременни жени, диабетици, хора с нарушена обмяна на веществата и наднормено тегло.

Освен фенилаланин, Е951 съдържа още аспарагинова киселина (40%) и метанол (10%).

Аспарагиновата киселина (аспартат) е екситоксин. В големи количества стимулира прекалено невроните в мозъка и това ги убива.

Метанолът също е отрова, която предизвиква проблеми със зрението, уврежда ДНК и причинява вродени дефекти при бебетата. Метанолът от своя страна се превръща във формалдехид - канцероген, който дори в малки дози предизвиква неврологични болести.

Страничните ефекти на аспартама

Е951 може да предизвика 92 различни и нежелани странични ефекти за здравето. Част от тях са: главоболие и мигрена, безсъние, алергии, безпокойство без видима причина, болки в ставите, световъртеж, агресивност, силен предменструален синдром, промени в менструацията, хронична умора, косопад и т.н.

При сериозно натравяне с аспартам се стига дори до критични здравословни проблеми като необратимо увреждане на мозъка, умствена изостаналост, язва, епилепсия, повишен апетит за сладкиши, пристрастяване към аспартам, хиперактивност при деца, тежка депресия, агресивно поведение, фобии и т.н.

Тези вредни ефекти могат да се появят изведнъж или постепенно и доста често се определят неправилно като други болести. Ето защо често предписаните лекарства не водят до облекчаване. Съвети, които могат да помогнат:

  1. Премахни от диетата си всички продукти с аспартам - на опаковките им обикновено пише - "диетично", "без захар", "лайт" или "нискокалорично".
  2. Дай време на организма си да се възстанови.
  3. Прави физически упражнения и си осигури достатъчно почивка.
  4. Нека поне 1/2 от храната ти за деня да се състои от пресни плодове и зеленчуци.
  5. Пий вода. Напитките с аспартам не утоляват жаждата, а тъкмо обратното.
  6. Разкажи на приятелите си за вредата от аспартама.

Истината

Трудно да се открие истината за аспартама, поради огромните икономически интереси, които стоят зад него. Ние от Dieti.net те съветваме да не купуваш продукти с аспартам, заради опасностите, които той крие за здравето.

Вместо аспартам препоръчваме естествени подсладители като пчелен мед, пресни и сушени плодове. Друг природен заместител на захарта подходящ и за диабетици е например стевия – билка, която също е 200 пъти по-сладка от захарта и съдържа 0 калории, но е безвредна и използвана векове наред от хората.