Билката Бабини зъби (Tribulus terrestris)

Бабини зъби (Tribulus terrestris) е билка, която има много приложения от хиляди години. Билката участва в състава на много добавки за спортисти, които искат да подпомогнат растежа на мускулите си и също помага за възстановяване на нормалния хормонален баланс (при мъжете подпомага производството на тестостерон, а при жените на естроген). Счита се за афродизиак - билка, която повишава либидото.

Бабини зъби

Българският трибузан съдържа повече активни вещества, от всички останали по света. Затова, когато го купувате се уверете, че е родно производство. Други народни имена на билката са иглици, диви кошнички, желтениче, ревничав бурен, бабаручка, бабици, върти поп и т.н.

Билката влияе положително при:

Бабините зъби помагат за растежа на мускулите и затова са част от състава на много хранителни добавки. Те са напълно естествен продукт, който увеличава издръжливостта по време на тренировка. Регулирайки мастната обмяна помагат и при отслабване.

Tribulus terrestris поддържа нивото на кръвна захар, а също така има антибактериално и антимикотично действие. Чай от бабини зъби ще ви тонизира и разхлади в горещите летни дни.

Чай от бабини зъби

Може да приготвите чай от бабини зъби по следния начин: 2 с.л и половина от билката се варят в 500 мл вода за 15 минути. Отварата се долива до 500 мл и се оставя да престои 24 часа. Съхранява се в стъклена бутилка, в хладилник.

Схема на приемане: Първият ден по 3 с.л 3 пъти дневно след ядене (при болен стомах преди ядене). Вторият ден пак 3 пъти дневно, но по 4 с.л. Третият ден по 5 с.л - 3 пъти дневно. След третия ден дозата се запазва същата, докато свърши чая. Прави се почивка 10 дни и може отново да повторите рецептата.

Бране на бабини зъби

Растението е леко отровно до узряването си. За лечебни цели се берат надземните части. Това се прави през месеците от юни до септември, когато е цъфтежа на билката, преди да се разпукат семената.

Забележка: Билката не трябва да се прилага, ако имате възпаление на бъбреците, стомашно-чревния тракт, по време на бременност и кърмене.