Бягане за начинаещи

В древна Гърция философите казвали:

„Ако искаш да бъдеш силен – бягай, ако искаш да бъдеш красив – бягай, ако искаш да бъдеш умен – бягай!”

бягане

Бягането е упражнение за хора от всички възрасти. Но за да се извлече максималната полза от него, трябва да се спазват определени изисквания. Преди всичко да се бяга редовно. Само системните тренировки в продължение на месеци, на години могат да предизвикат в човешкия организъм благоприятни и функционални промени и да спомогнат за запазване на работоспособността.

Доказано е, че слабите физически усилия не влияят върху организма, а големите и несъобразени със състоянието на човека натоварвания водят до силна умора. Затова всяко следващо бягане трябва не само да съответства на достигнатите вече физически възможности, но и да превишава по тежест последното тичане.

От друга страна е задължително да има рационално организирана почивка. При прекалено голям интервал от време между отделните занимания резултатите от предшестващите бягания отзвучават почти напълно. Най-подходящо е да се бяга във вътрешността на парк или гора, не по-рядко от 2-3 пъти седмично.

Облеклото трябва да е съобразено със сезона. Хубаво е да се отделя повече внимание на кецовете или маратонките – те трябва да са удобни, меки, с гумено пружиниращо ходило, по-дебело в частта под петата.

Всяко занимание трябва да започва с подготвителна част от 5-10 минути – отначало със спокойно ходене, което постепенно се ускорява до бягане. Още по-добре е, ако ходенето се придружава със свободни разгряващи упражнения на тялото и крайниците.

Бягането за начинаещи започва с 2-3 минутен пробег, като за 1 минута се преминават около 120-150 м. На всеки 2 седмици бягането се увеличава с 1-2 минути, за да достигне до 30 минути и повече.

Тичането не трябва да завършва рязко, а постепенно да се преминава към спокойно ходене, придружено с леки упражнения. Особено важно е да се обърне внимание върху дълбокото, равномерно и ритмично вдишване и издишване. Вдишва се през носа, а се издишва през устата.

След тренировката се прави баня с топла вода, последвана от контрастен душ (няколко пъти се сменя топъл със студен душ). Така бягането ще подейства още по-тонизиращо и закаляващо.