Червено цвекло - витамини и антиоксиданти

Червеното салатно цвекло има много богат и разнообразен биохимичен състав - сто грама цвекло съдържат около 87 гр вода, 1.6 гр протеини, 0,1 гр мазнини, около 9.6 гр въглехидрати и захари, около 1 гр целулоза.

червено цвекло

От 100 гр сурово вещество организмът получава 42 калории. Протеините на червеното цвекло са богати на някои незаменими аминови киселини, а небелтъчните азотни вещества, които съдържа са основни в градежа на нуклеинови киселини. Ето защо червеното цвекло е много полезна храна за възрастните хора, при които вносът и оползотворяването на градивни съставки за нуклеиновите киселини са затруднени.

Сред азотните вещества на цвеклото са глутаминовата киселина, аспарагин и бетаин. Последният участва в обезвреждането на редица вредни вещества, образувани при обмяната на веществата или внесени отвън. При това той се превръща в холин, вещество, което също участва в неутрализирането на отровните вещества. Холинът играе главна роля и за функционирането на периферната нервна система, на двигателния апарат и на мускулатурата.

В червеното цвекло се откриват много витамини. В 1 кг цвекло се съдържат от 40 до 220 мг витамин С, около 5.6 мг никотинова киселина (витамин РР), до 0.5 мг витамин В1, до 0.71 мг витамин В2 и значително количество витамини от групата Р (от 150 до 400 мг на сто). Това количество е голямо, като се има предвид, че доза от 15 мг витамин Р за денонощие поддържа здравето, а 150 мг - лекува.

От минералните соли най-застъпени са калиевите съединения (до 400 мг на сто), на фосфора, сярата, магнезия. Червеното цвекло е добър източник на желязо и се препоръчва при диетично хранене на болни от анемия. Листата на червеното цвекло са много хранителни. Те съдържат значителни количества протеини, захари и минерални вещества, както и ценни витамини. От тях може да се приготвят много вкусни супи.

От дълбока древност червеното цвекло се е препоръчвало при редица заболявания. Старите гръцки лекари са познавали неговите "противотрескави" лечебни свойства - при редица инфекциозни болести, произтичащи от висока температура, са ги използвали под формата на прясно приготвен сок. В наши дни цвеклото също широко се препоръчва.

Може да се консумира и от болните със захарна болест, тъй като не съдържа прекалено големи количества захари и въглехидрати. Използва се и при болни с намалени жизнени сили, при отслабване и недохранване, при злокачествени заболявания.

Полезен и богат на антиоксиданти е прясно приготвения сок от червено цвекло - обикновено се приема 300 мл сок на денонощие (по 100 мл на прием) в течение на 2-3 месеца. За да се избегне дразнещото действие на сока предварително се изпива по една супена лъжица зехтин или друго растително масло. Мазнината образува предпазен слой.